- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Præstetanker uge 24

Trinitatistiden

Kirkeåret er opdelt i to dele; første del fortæller om jul, påske, Kristi himmelfart og pinse. Den anden del, som er trinitatistiden kan man også kalde ’det festløse halvår’ og ’kirkens hverdag’. For der er ingen helligdage at fejre i trinitatistiden; her hører vi om, hvad det vil sige at leve sig ind i kristendommens fortælling. Den liturgiske farve i denne periode er grøn, og derfor er messehagelen i kirken også grøn. For grøn er vækstens farve; det er vækstens tid i naturen, og i gudstjenestens tekster handler det netop også om væksten i os; hvordan tro, håb og kærlighed vokser i os.

Guds fortælling udtrykkes i kirkeårets første del igennem julen, påsken og pinsen. Man kan sige, at her er det Gud, der fortæller sin historie; hvordan Gud valgte at blive menneske og gav sig selv til verden. Som livets brød delte han sig ud. Hvis man konsekvent deler sig selv ud, så bliver der jo intet tilbage.

I trinitatistiden er det os, der skal fortælle videre, for alt det, der var Guds – og alt, hvad han bar, – er nu delt ud i verden. Det vil sige, at med åndens hjælp skal vi nu bærer Guds fortælling videre; – altså se os som Kristi krop og derfor dele livets brød ud – og alt i øvrigt – der skal være med til at mætte andre.

Så trinitatistiden er det halvår, – hvor vi ikke hører om Jesu fødsel, dåb, liv og død; – det er den periode, hvor hans fortælling ikke fortælles gennem ham, men gennem os.

På samme den måde kan man sige, at lige som Jesus sendte sine disciple ud i verden med det gode budskab, er vi nu dem, der er sendt af sted. Og lige som de første disciple skal vi heller ikke blive forbavset over, at vi også her møder Vor Herren i skikkelse af alle de mennesker, som vi møder på vores vej, – for også de er skabt i Guds billede.

Med venlig hilsen
sognepræst
Jakob Ulrik Hansen
Stengård kirke