- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Præstetanker uge 26

Tredjepladsen i sit eget liv

’En discipel skal ikke stå over sin mester’. Det er budskabet i evangelieteksten til kommende søndag. Det er en grundlæggende tanke i kristendommen, at vi ikke skal ophøje os selv som midtpunkt, men som en del af noget, som er større end os.

Kristendommen fortæller om en forbundenhed med et stort fællesskab, ja – et uendeligt stort fællesskab med Gud og verdens livskraft, som vi ser over alt i verden. Det er også et fællesskab, der er centreret i tanken om tilgivelse og næstekærlighed.

Det betyder, at bekymringen om vores medmenneske kommer først. Kristendommen er fortællingen om, at vi ikke kan se os selv som verdens centrum og stille os selv på førstepladsen. Vi kan heller ikke stille os på andenpladsen, – men på tredjepladsen.

Det kan godt være, at det lyder provokerende, men vi kan jo ikke se os selv som årsag til os selv, for livskraften kommer fra et andet sted. I vores tilværelse skal det handle om de mennesker, som vi møder, for i grunden er det jo dem, der giver os vores liv værdi. Derfor ender vi på en flot tredje plads i vores eget liv.
Det er jo sådan, at vi får vores kraft og værdi ikke fra os selv, men gennem de relationer, som vi lever i. Både lodrette og vandrette. Selvfølgelig er vi alle unikke og særlige mennesker, men netop fordi vi har fået meget igennem de mennesker, som vi lever vores liv sammen med.

Så derfor kan vi sige tillykke til hinanden med vores flotte tredjeplads i vores liv! Det er slet ikke ironisk sagt: tænk hvis vi kom hjem fra De olympiske lege med en bronzemedalje; – og så er der tale om en bronzemedalje vores eget liv.

Kort sagt: Hvis vi undgår at stille os over vores mester – eller mennesker omkring os, – tror jeg livet bliver større. Hvis vi formår at holde fast i disse stærke bånd, er jeg sikker på, at vores livsværdi bliver større.

Med venlig hilsen
sognepræst
Jakob Ulrik Hansen