- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

De små tumler sig til bedre motorik

64 småbørn fra Gladsaxe kommune med i nyt projekt

Vuggestuer og dagplejere vil gerne gøre de 1-3 årige mere aktive. I starten af maj var 4 Gladsaxe institutioner og dagplejere med samlet 64 småbørn med i bevægelsesugen “Hej skal vi tumle? “

De små kravlede, hoppede og legede. Bevægelsesugen Hej skal vi tumle? har som mål, at de 1-3 årige børn får en masse positive oplevelser med at lege og bevæge sig, og derved tumler sig til bedre børnemotorik.

Et helt nyt initiativ

Det er Børneulykkesfonden, FOA, DGI og bObles (legetøjsdyr), der står bag Hej skal vi tumle.

Faktisk er Hej skal vi tumle? et helt nyt initiativ, for det er allerførste gang, at parterne lancerer en kampagne målrettet de 1-3 årige. Dagplejere og vuggestuer har efterspurgt bevægelsesaktiviteter for de små i kølvandet på efterårets bevægelsesuge Hej Skal Vi Lege? som favnede alle førskolebørn.

Og interessen for Hej skal vi tumle? har været stor. I alt har omkring 1.700 vuggestuer og 300 dagplejere med næsten 30.000 børn tilmeldt sig kampagnen.

De tilmeldte fik en bevægelsespakke med bObles tumleredskaber, et legehæfte, en folder fra DGI med motoriklege og meget andet godt. Det hele er specielt tilpasset børn i alderen 1-3 år og har til formål at inspirere dagplejere og vuggestuer til en hverdag med mere sansemotorik, bevægelse og leg. Samtidig skal kampagnen skabe større opmærksomhed omkring sammenhængen mellem motorik, indlæring og muligheden for at undgå ulykker blandt børn.

Glæden skal smitte

Generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen, lægger stor vægt på, at børn bevæger sig og derved styrker deres motoriske udvikling.

“Vi håber, at vi ved at gøre fysisk leg og bevægelse lettilgængeligt for børn, dagplejere og vuggestuer kan være med til at understøtte en udvikling, hvor glæden ved bevægelse smitter af i børnenes hverdag og skaber gode bevægelsesvaner,” siger Henriette Madsen.

DGI’s formand Søren Møller glæder sig over, at så mange dagplejere og vuggestuer gerne vil arbejde med bevægelse og motorik.

“Der er stor grund til at anerkende, at dagplejere og vuggestuer er bevidste om, at de ligesom forældrene har en vigtig opgave med at give børnene glæden ved at bevæge sig. Det gør en stor forskel, når vi tænker bevægelse ind tidligt i børnenes liv og laver en masse sjove og udfordrende aktiviteter for de 1-3 årige,” siger Søren Møller.

Børn skal bevæge sig mere

I januar 2016 kom Sundhedsstyrelsen for første gang med anbefalinger for fysisk aktivitet for børn i alderen 0-4 år. Både forældre og dagtilbud opfordres til at give barnet mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen, fordi bevægelse styrker børnenes motoriske udvikling. Sundhedsstyrelsen sætter dog ikke tid på, hvor meget de små skal være aktive.

Som opfølgning på “Hej skal vi tumle” ugen har DGI Storkøbenhavn udviklet et særligt 2 timers kursus, der skal være med til at forankre glæden ved at bevæge sig yderligere i institutionerne og hos dagplejerne.