annonce
Fra Gladsaxe via København til New York
Fra-Gladsaxe-via-København-til-New-York.jpg
Jeppe Christensen har fart på. For halvandet år siden var han medstifter af en virksomhed, der allerede nu har åbnet kontorer i Berlin og New York. Foto: Privat.
Den 32-årige Jeppe Christensen fra Gladsaxe er medstifter af en ny virksomhed, der har fået et internationalt ry på rekordtid

Leonard Cohen synger “First we take Manhattan, then we take Berlin”. Men den danske virksomhed Reform har valgt at gøre det i modsat rækkefølge, nemlig at indtage Berlin før New York. De er dog allerede godt i gang begge steder.

Reform er et designfirma, som blev stiftet af økonomen Jeppe Christensen og ingeniøren Michael Andersen i oktober 2014. Og de har fart på.

I al sin “enkelhed” designer Reform køkkenfronter og bordplader, der lige er til at kombinere med IKEAs køkkenmoduler. I sit udtryk er IKEAs køkken hvidt og neutralt, men det er samtidig det mest solgte på verdensplan. IKEA laver kvalitetskøkkener, der ikke fås bedre til prisen. Ved at friske designet op, kan alle for rimelige penge få et køkken, der ligner noget til en million.

Det, som den 32-årige Jeppe Christensen og den 44-årige Michael Andersen, har gjort, kaldes “IKEA-hacking”. Det lyder skummelt, men det er ganske lovligt. Reform hægter sig simpelt hen på IKEAs produkter. Det har den fordel, at de kan nøjes med at bruge kræfterne på produktionen af deres design. Og allerede her runder vi grundstenen i Reforms succes.

– Michael og jeg talte om, at vi skulle have fat i de dygtigste designere og arkitekter, for så er det nemmere at indtræde på andre markeder end det danske, ligesom det er nemmere at skalere virksomheden, siger Jeppe Christensen.

På blot halvandet år har Reform udviklet sig til en virksomhed i stærk fremdrift. Der er 14 heltidsansatte på kontoret i de gamle DSB-bygninger på Otto Busses Vej mellem Dybbølsbro Station og Fisketorvet.

Man mærker den kreative stemning i området. Det er som om slipseknuden ikke er strammet, og det hele er lidt mere løst på Otto Busses Vej, hvor mange nye virksomheder har valgt at slå sig ned.

De bedste og største

Reform satte turbo på med det samme. Derfor har man fået aftaler med de største og bedste inden for arkitektur, layout og design: Bjarke Ingels Group, Henning Larsen Architects og Norm.

– Jo, det er stort. Men vi gik også efter de fedeste. Vi skulle bare spørge dem. Det eneste, der kunne ske, var, at vi fik et nej. Det fik vi så ikke, griner Jeppe Christensen, der kommer fra Gladsaxe. Han har gået på Gladsaxe Skole og spillet fodbold i IF Bytoften. Det var igennem en barndomsven, at Jeppe lærte Michael Andersen at kende.

– Jeg kommer ikke fra Gladsaxe, men min far har boet i Buddinge i flere år, så jeg kender området, siger Michael Andersen, da vi taler om Jeppes herkomst.

– Jeg var partner i et snedkeri, og Michael havde et agentur i et køkkenfirma. Vi talte om, at det kunne være sjovt at starte noget op, fortæller Jeppe Christensen.

Det gjorde de så for lidt over halvandet år siden. I starten fik de produceret deres fronter og bordplader i Litauen, men nu foregår hele produktionen på Fyn og i Jylland: – Det er noget nemmere, hvis et eller andet skal rettes op.

Internationalt

På den første messe, hvor Reform deltog, var der en kolossal international interesse. Særligt fra Tyskland og USA. Jeppe og Michael er et par typer, der ikke er længe om at sadle. Derfor gik de i sving med det samme.

Reform har allerede oprettet kontorer i Berlin og New York: – I august åbner vi et showroom i Berlin, og til foråret åbner vi også et showroom i New York. USA er en stor mundfuld og udfordring. Michael og jeg har fundet frem til to producenter derovre, den ene ligger i Brooklyn, siger Jeppe Christensen, der sammen med Michael Andersen hilste på Bjarke Ingels i New York, hvor den danske stjernearkitekt på det nærmeste har taget patent på Manhattans nye skyline.

I løbet af det første år nåede Reform en omsætning på fire millioner kroner. Men der skal mere til. Derfor kom tre “business angels” – en amerikaner og to danskere – på banen, og de købte sig ind i virksomheden for 1 million dollar. Disse penge er så blevet investeret i den internationale satsning.

Omsætningen i år ventes at nå 10 millioner kroner, men indtil videre er Jeppes og Michaels indtjening moderat: – For vi kan leve på drømmen. Ting tager tid, om end vi har fået en god start. Og det var vigtigt, at vi ikke skulle starte for lånte penge, men havde indtjening fra dag ét i virksomheden, siger Jeppe Christensen.

De to iværksættere tror ubetinget på, at folk har lyst til at omgive sig med smukke ting: – For det gør os til gladere mennesker at se på noget flot, og vi kan levere det smukke design, siger Jeppe Christensen.

Et køkkendesign fra Reform kan købes for 25.000 og opefter, og et IKEA-køkken koster 10-15.000 kroner. Det kan ikke være pengene, der ødelægger ens køkkendrømme. (Se mere på www.reformcph.dk).

Køkkendrømme har Jeppe og Michael også. Men de er ikke indfriet. Slet ikke. De er først lige begyndt: “First we take Manhattan, then we take Berlin”. Nåh nej, det var omvendt. Men hvad betyder det?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top