Min identitet lå hos Falck
Claus-Sclerose-17-16.jpg
Jeg er afklaret med, at jeg ikke længere skal være redder, fortæller Claus Lunddahl. Foto: Kaj Bonne
Claus Lunddahl har været rystet og ked af den behandling, han har fået af sin gamle arbejdsplads.

Falckredder Claus Lunddahl Rasmussen fra Søborg var ved at få kaffen galt i halsen, da han for nylig læste en artikel i Gladsaxe Bladet, hvori Gladsaxe Kommune fortalte om deres samarbejde med hans tidligere arbejdsplads Falck. Det var historien om hvordan Falck og fem jobcentrer hjælper aktivitetsparate ledige tættere på arbejdsmarkedet, samt fastholder folk i arbejde.
39-årige Claus har været ansat i Falck af to omgange siden 2002. De sidste to år på Vandtårnsvej og hos Falck i Hillerød. Men med diagnosen sclerose har Falck valgt ikke at tilbyde ham at komme tilbage, selvom han har været i stand til at klare et flexjob.
Det hele startede tilbage i 2011, hvor Claus havde taget sin kone Benedicte og børnene Matthis og Jonathan med i Legeland. Pludselig begyndte han at få føleforstyrrelser i højre side af kroppen.
-Jeg troede, det var en overanstrengelse, fordi jeg havde givet den gas. Men følelserne blev ved med at være der i uger efter. Derefter tænkte jeg: Ok, der er noget galt. Måske var det en blodprop, og jeg gik til lægen. Jeg blev indlagt med det samme, da lægen troede det var borreliose. Det blev værre og værre. Jeg var indlagt en uge, men de kunne ikke finde ud af, hvad jeg fejlede. Jeg var sygemeldt hele sommeren 2011, og blev fyret 1. august, hvorefter jeg blev symptomfri i efteråret. Jeg fik ikke dengang stillet en diagnose og kom via kommunen tilbage til Falck i Gladsaxe, hvor jeg skulle fuldføre en arbejdsprøvning, for at se, om jeg kunne klare jobbet. Det kunne jeg, fortæller Claus, der i den grad havde brug for at bevise, at han kunne klare jobbet.

Jeg VIL arbejde
Men Falck ville ikke ansætte ham, og han var frustreret. Hele hans identitet og kærlighed lå i jobbet som Falckredder, og han rejste ud af landet for at føle sig nyttig andetsteds.
-Da jeg ikke blev ansat i december, tog jeg til Afghanistan som retsmedicinsk assistent. Det var nødvendig at bevise, at jeg kunne klare arbejdet. Jeg kom i super god form, og havde det bedre end nogensinde. Da jeg kom hjem, søgte jeg igen hos Falck, og jeg havde stadigvæk ingen diagnose. Kort tid efter skulle jeg til scanning, og der kom budskabet: Jeg havde sclerose. Godt nok blev jeg sat i bås, men det var egentlig også en lettelse, for så var der endelig kommet navn på min sygdom – der var noget at forholde sig til, fortæller Claus, der tog job som vagt i FN-byen i København med henblik på at komme tilbage i Falck.
Det lykkedes endelig fra Claus at komme tilbage i sit drømmejob i 2013, og det gik fint indtil foråret 2015, hvor han fik et såkaldt attak. Han lå syg indtil juli måned og kom tilbage på nedsat tid.
– Det var ok i starten. Men så følte jeg, at Falck presse på, for at jeg skulle op i timeantal. Det resulterede i, at jeg fik et tilbagefald og må sygemelde mig igen, men jeg følte hele tiden, at de ville have, det skulle gå stærkere, end jeg var klar til. Men vi holdte nogle møder m.h.p., at jeg skulle tilbage, men på en mere rolig måde og 9 timer om ugen. Det er det, jeg kan magte, og det var det, jeg blev godkendt til af kommunen. Fra oktober til den 10. januar i år var jeg stadigvæk ansat, men blev aflønnet af kommunen og ikke Falck. Jeg gik til møde hos Jesper Højgaard, der står for rekruttering og fastholdelse hos Falck.
Han sagde til mig, at vi nok skulle finde ud af det, for Falck passer jo på deres egne. De skulle bare lige finde ud af, hvor de skal placere mig, fortæller Claus, der gik glad hjem efter mødet og glædede sig over, at der for første gang var kommet ro på.

Falck springer fra løftet
Men lykken må siges at vare kort. Få dage efter stoppede al kommunikation med Falck og Jesper Højgaard. Claus sendte mail til Jesper Højgaard, hvor han forklarede sin situation og bad til, at de ville tilbyde ham et flexjob. Men det skete ikke.
Det bliver i stedet kommunen, der ringede Claus op og giver ham den beklagelige nyhed om, at jobbet ikke bliver til noget.
-Jeg må indrømme, at jeg var helt rystet og meget ked af det, og efter at have læst artiklen i Gladsaxe Bladet stiller jeg mig uforstående over for, at Falck markedsfører sig selv som være gode til at fastholde folk i job – især med en loyal medarbejder.
Avisen har forholdt Falck kritikken, men de har ikke mulighed for at kommentere personsager detaljeret.
– Vi oplever hændelsesforløbet i denne konkrete sag langt mere nuanceret, end det er fremstillet i artiklen – Falck har gennem en årrække forsøgt at hjælpe Claus Lunddahl Rasmussen til at beholde sit job. Vi er kede af, at Claus Lunddahl Rasmussen til dels har en anden oplevelse. Claus Lunddahl Rasmussen var lønnet af Falck frem til hans lønstop. Claus Lunddahl Rasmussen er ikke opsagt, siger Ann Lübbers – kommunikationsmedarbejder i Falck.
-Jeg har gjort en kæmpe indsats for at blive på arbejdsmarkedet. Nu skal jeg bare finde et sted, hvor de kan bruge mig ni timer om ugen og i et job, som jeg kan se mig selv i og hvor jeg kan bruge mine kompetencer – gerne noget med mennesker, fortæller Claus.
Med et smil på læben betegner Claus Falck som den voldlige ekskæreste, som man bliver ved med at gå tilbage til, selvom det ikke er godt for en.
-Men jeg er ikke bitter. Jeg er afklaret, fortæller den tidligere Falckredder.

2 kommentarer om “Min identitet lå hos Falck”

 1. Henrik Kruse Petersson siger:

  Hej
  Jeg har læst jeres artikel i Gladsaxe Bladet uge 28 om Claus omkring han opfattelse af Falck og Jeg er bestemt og aldeles ikke enig i hans beskrivelse af Falck.
  Jeg har været ansat i Falck Ballerup siden 1-5-1983, og efter en arbejdsskade i 2009 , blev jeg sygemeldt aug 2014, løn stoppet 1-5-2016 men er stadigvæk ansat, det er den meget korte version.

  Mvh Henrik

 2. Claus lunddahl siger:

  Kære Henrik
  Min historie er også meget kort fortalt. Det kan godt være du ikke kan genkende noget fra dit handlingsforløb..godt for dig, men det ændrer jo ikke min virkelighed!
  Faktum er, at Falck har været dybt uretfærdige overfor mig og det kan din positive oplevelse desværre heller ikke ændre på.
  Mvh Claus tidl. 1224

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top