Nye kanokuld på vej
Kano-og-Kajak-01-27-16.jpg
Fra venstre mod højre, forrest: Freja, Emilie, Caroline og Sofie. I midten: Katja, Kristoffer, William og Daniel. Bagest: Ole, Arthur, Hans og Emil. På kajkanten instruktørerne Carsten Anker Scales, Sofie Jørgensen, Jytte Duun og Ruth Scales. Foto: Kaj Bonne
Sommerlejr i Nybro-Furå Kano- og Kajakklub, hvor 24 unge hyggede sig

Foto: Kaj Bonne

– Vi ønsker, at de unge kommer i klubben og har det så sjovt, at de bliver her. Vi vil meget hellere udvikle kano- og kajakroere, som finder fornøjelse ved sporten, så de dyrker den resten af livet, end at vi udvikler verdensmestre eller OL-roere. Det er så få, der kommer gennem nåleøjet, så det er ikke her, vi skal bruge alle vores kræfter.

Sådan siger eksverdensmesteren Carsten Anker Scales. Han er kanotræner i Nybro-Furå Kano- & Kajakklub, og han er med til at arrangere klubbens første sommerlejr i mange år. Lige nu er der grøde i både kajak- og kanosporten. Ikke færre end 24 – 14 drenge og 10 piger – meldte sig til sommerlejren. Ikke mindst det sidste – altså 10 piger til kano – er spektakulært.

Kano betragtes som en mandeting. Sådan er i hvert fald den fordom, som den internationale olympiske komité fastholder til OL i 2020, inden kvinderne opnår ligestilling i kanoen.

Selv om Carsten Scales er fortaler for det sociale, så er han, som tidligere verdensmester på marathondistancen i år 2000, bestemt ikke fremmed over for elitære satsninger. Rækkefølgen skal bare være helt rigtig:

– I Nybro-Furå sætter vi fokus på det sociale, kammeratskabet. Men skulle der være en René Poulsen (dansk verdensnavn i kajak, red.), så vil vedkommende have de perfekte muligheder for at udvikle sine færdigheder hos os. Vi er da også ved at være tilbage med de bedste på ungdomssiden i kano igen. Det er vi, fordi vi har et godt sammenhold. De unge kan lide at være sammen. De hygger sig. De tager på roture i området, hvor de har sovehynder med, så de kan overnatte i det fri og høre musik. Men i hverdagen har de også muligheden for at træne, fordi der altid er nogle, som de kan være sammen med. Vi har nogle meget specifikke alderskrav for, hvem der må træne alene.

Firerkanoer

NFKK har Danmarks bedste firerkano i U14. Og den otte meter lange båd røg da også i vandet. Straks efter fulgte to andre firekanoer efter – den ene af dem med fire piger!

– Den miksede blanding vi har her i klubben, er perfekt. Det er lidt nemmere at tiltrække drengene, hvis der er nogle piger, siger Carsten Scales med et glimt i øjet.

Vi taler også om, at alle drengene uden undtagelse har spillet fodbold. Det er de nu alle stoppet med. Drengene vil hellere ro kano: – Groft sagt kan man sige, at de stopper med fodbold, fordi klubberne efterhånden kun går op i at tildele opmærksomhed til førsteholdsspillerne på ungdomsholdene, siger Carsten Scales.

NFKK har også indkøbt en række Stand Up Paddle Boards: – Jeg var ikke tilhænger af det. Men jeg må indrømme, at disse paddleboards er en fremragende geenvej til kanoen. Det er i starten umuligt at sidde i kanoen, uden at den vælter rundt. Det kræver noget teknik, men den får børnene hurtigere, når de har startet med at stå op på disse brætter.

Nybro-Furå Kano- & Kajakklub, der har produceret verdensnavne som Arne Nielsson, Christian Frederiksen, Henning Lynge Jakobsen og Carsten Scales, ser atter lyst på fremtiden. Nye ungdomsroere er på vej. De er gode til at hygge sig sammen. Og når det skal gå stærkt, så kan de også sammen finde rytmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top