Præstetanker uge 27
-

Evigt liv

På søndag fortælles det i evangelieteksten, hvordan en mand kom hen til Jesus og spurgte: Mester, hvad godt skal jeg gøre for at få evigt liv?

Først må vi spørge: Hvad er evigt liv overhoved? Woody Allen blev en gang spurgt, hvordan han forestillede sig det evige liv. Efter en lang tænkepause lød svaret, at han forestillede sig det evige liv er langtrukken; især hen imod slutningen.
Det er et udsagn, der kan minde os om, at evigt liv ikke er lige til at få hold på.

Den mand, der spørger Jesus, røber, at han forestiller sig det evige liv er noget, som man kan optjene gennem sit liv. Samtidig bliver det klart, at han forestiller sig, at vejen dertil er et enmandsprojekt; – næsten som en rejse i en enmandskupe.

Det svar manden får er, at det evige liv ikke er noget, man kan erhverve som en særlig lønbonus eller lønforhøjelse. Problemet med den spørgende mand er ikke, at han ikke er søgende nok eller ansvarlig nok. Men problemet er, at han ikke helt forstår, hvor radikalt Jesu formaning er. For de ti bud og det dobbelte kærlighedsbud mener manden er lette at overholde. Men sandheden er jo, at ingen helt kan overholde det dobbelte kærlighedsbud om at elske sin næste som sig selv.

For Guds lov – om det dobbelt næstekærlighedsbud og de ti bud – er gode tilbud til et godt liv! Et tilbud om at følge den gode fordring; men samtidig må vi huske på, at det er uopfyldeligt.
Det understreger Jesus med det sprogbillede, så ingen kan være i tvivl om det: ”… det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige”.

Med venlig hilsen
sognepræst
Jakob Ulrik Hansen

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top