Spejderdemokratiet i Europa
kfum.jpg
Frederikke i gang med at lave popcorn til KFUM-spejdernes sommerafslutning, hvor temaet var mad over bål. Foto: Privat.
KFUM-spejder fra Søborg var til konference i Oslo

Det hænder ofte at folks associationer bevæger sig hen mod snobrød over bål og kompasløb i skoven, når jeg nævner, at jeg er spejder. Men det at være spejder, er meget mere end gode oplevelser i naturen sammen med sine bedste venner. Dette oplevede jeg, da jeg tog af sted sammen med cirka 30 andre spejdere fra hele Danmark for at deltage på en Europa Konference i Oslo.

At gribe muligheden

Mit navn er Frederikke, jeg er 21 år og så er jeg leder hos KFUM-Spejderne i Søborg Gruppe. Når en mulighed byder sig, gælder det om at gribe den. Det gjorde jeg, da jeg fik muligheden for at ansøge om at blive ungdomsdelegeret for KFUM-Spejderne på Europa Konferencen 2016. Opgaven som ungdomsdelegeret består grundlæggende i at indgå i et team med den danske delegation og deltage i diskussioner og debatter om hvordan det fremtidige spejderarbejdet skal foregå i Europa.

Den danske delegation bestod ikke kun af KFUM-Spejdere, men også af spejdere fra fire andre korps i Danmark, nemlig De Danske Spejdere, De Grønne Pigespejdere, Baptistspejderne og Færøernes Spejderforbund. Sammen skulle vi som delegation skabe et fælles værdigrundlag for ,hvordan vi mener, at spejderarbejdet skal udføres og hvilke områder der skal styrkes på europæisk plan.

Det er en utrolig abstrakt proces, som kræver nogle dybe diskussioner både før konferencen og på konferencen. Især var det spændende at forstå hvordan spejderarbejdet kan have stor social indflydelse på børn og unge, og hvordan vi som spejdere kan have indflydelse på hvordan samfundet for eksempel ser på køn, etniske minoriteter og den kritiske flygtningesituation i Europa.

Visioner om fremtiden

Normalt er jeg enhedsleder i Søborg gruppe og koncentrerer mig om at få de ugentlige møder med børnene til at fungere. Arbejdet med børnene og den læring, der foregår på disse møder er vigtige for at udvikle de unge til at blive selvstændige mennesker, og gennem ledertræning forbereder vi dem på voksenlivet. Arbejdet øverst i spejderorganisationen i Europa er mindst lige så vigtigt. Det er her visionerne skabes og strategierne udvikles. Ved at være med som ungdomsdelegeret for KFUM-Spejderne, har jeg haft mulighed for at præge det fremtidige spejderarbejde gennem demokratiske processer. Jeg har på nært hold bidraget til spejderarbejdets fremtidige retning, og fået en oplevelse af at være en del af et større internationalt fællesskab, som jeg sent vil glemme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top