Værebros beboere går til dansk
dansk-i-værebro.jpg
Vil man integreres, er det meget nemmere, hvis man har nogenlunde styr på det danske sprog i både tale og skrift, så der knokles i Værebro. Foto: Privat.
Succesrig voksenundervisning i Værebro Park

Dansk for mor og barn, Dansk og samfund og Forberedende voksenundervisning, FVU. Et samarbejde mellem FOF København, Værebro Rådgivning og Gladsaxe Kommune giver alle beboere i Værebro Park mulighed for at blive bedre til at læse, skrive og stave dansk
”Delikat, skriv de-li-kat”
”Er det i et ord?”
”Ja, jeg siger det langsomt, fordi vi træner sta-vel-ser i dag,” siger Malene Zapffe, der er underviser på dansk holdene i beboerhuset i Værebro Park. På torsdags FVU-holdet arbejdes der med tidligere eksamenshæfter, der skal gøre klassen klar til den prøve, der venter dem om to uger. Opgaverne lyder på diktat og stavning, læseforståelse, hvor tekst skal læses og opgaver løses og læseteknik, hvor ordene skal deles i stavelser.
Undervisningsforløbene og en bestået eksamen giver de otte deltagende kvinder mulighed for at kunne gå videre på tilbud som VUC og teknisk skole.

Prisvindende projekt
Forberedende voksenundervisning, FVU, er kommet til Værebro som en del af et projektet Dansk samfund og motion fra januar 2015, der er et samarbejde mellem FOF København, Værebro Rådgivning og Gladsaxe Kommune.
Formålet med Dansk for mor og barn og Dansk og samfund er at lave noget for de voksne, der er for fagligt svage til at gå på VUC eller har mistet chancen for gratis sprogskole. Meningen er så, at de skal blive så gode, at de kan starte på FVU-holdene, som er et tilbud til alle, der gerne vil forbedre deres danskfærdigheder.
– FVU har tidligere været herude, men det blev for vanskeligt, fordi de ikke havde de basale sproglige behov på plads. Gennem projektet er de blevet så dygtige, at FVU holdene nu fungerer, siger Malene Zapffe.
Projektet, der i efteråret vandt Aftenskolernes Integrationspris afsluttes til sommer, mens FVU-holdene fortsætter fremadrettet.
Gør hverdagen nemmere
Og det er vigtigt. For der er mange barrierer, hvis man ikke kan læse, tale og skrive dansk, mener Malene Zapffe.
– Det kan være ekstremt begrænsende i forhold til at få et arbejde, hvis du ikke kan kommunikere, skrive eller læse en mail. Men også i hverdagen kan det være svært at engagere sig, hvis man ikke tør tage en snak med pædagogerne, når man henter børn, eller kan læse opslag i sin opgang, siger hun.
Hun oplever, at de deltagende rykker sig og er meget motiverede. Dem, der slet ikke kunne skrive før, skriver nu huskesedler og små beskeder og tør at kaste sig ud i flere samtaler på dansk i hverdagen.
For Nasreen Asif, der kom til Danmark fra Pakistan i 1999, gør undervisningen, som hun har gået til siden februar, en forskel.
– For et halvt år siden var det meget svært for mig at læse og skrive, nu er det meget bedre, og jeg vil gerne lære endnu mere. Det hjælper mig meget i min hverdag, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top