Lærlingen blev mester
Kajak-mester-02-32-16.jpg
Nu er det Rasmus, der er i forgrunden efter EM-titlen. Mor Yvonne må nøjes med at glæde sig over de flotte resultater som Rasmus og hans søster Pernille opnår på vandet. Foto: Kaj Bonne.
Kajakroer skulle snuse til atmosfæren og kom øverst på sejrsskamlen

16-årige Rasmus Knudsen er et endog meget stor talent inden for kajaksporten. Så det virkede helt rimeligt, at han fik chancen og blev udtaget til europamesterskaberne for U18-roere i Bulgarien. På en god dag kunne han måske kvalificere sig som en af de ni deltagere i finalen. Under alle omstændigheder ville det være sundt at snuse til atmosfæren.
Hvorefter han vandt guld. Mod konkurrenter, der næsten alle var to år ældre.
-Den havde vi ikke lige set komme. Vi plejer jo at tage ud for at se Rasmus, når han er i konkurrence, men her virkede opgaven noget uoverkommelig, siger Rasmus´ mor Yvonne Knudsen, der engang selv var blandt verdens absolut bedste kajakroere med en sølvmedalje i 1990 og en bronzemedalje ved VM i 1986 som det flotteste resultat.
I det hele taget er familien Knudsen bidt af kajaksport. Yvonnes søster Jeanette har også været med på allerhøjeste internationale niveau, og nu leverer de to søstre talentfulde børn til sporten. Rasmus´ storesøster Pernille Knudsen er også med helt fremme.
Det tog sin tid, inden Rasmus for alvor blev bidt af kajaksporten. Da familien boede i Ølstykke, spillede han fodbold og han gik til dans i ni år. Det blev også til banecykling i Ballerup – og så var der også lidt kajakroning.
-På et tidspunkt sagde vi til Rasmus, at han måtte beslutte sig og vælge sportsgren, for det andet blev for meget, siger Yvonne Knudsen.
-Skulle han satse på cykling, så måtte han også køre landevejsløb.
-I cykling kan man jo risikere at styrte med diverse brud til følge, så jeg valgte kajakken i Gladsaxe Kano og Kajakklub, fortæller Rasmus.
Succesen var til at overskue i begyndelsen. Rasmus havde ikke lige verdens mest markante fysik, og så er det svært.
Tog 12,5 kg på
Men pludselig voksede han med nærmest eksplosionsagtig fart.
-I 2015 tog jeg såmænd 12,5 kg på i løbet af 10 måneder. Og det var muskler.
Ude på vandet var resultaterne begyndt at vise sig. Rasmus kunne hamle op med de fleste. Kun få kunne følge med. Det førte til diverse udtagelser på landsholdsniveau, og der blev trænet på livet løs.
Familien Knudsen havde i mange år nærmest været indbegrebet af Gladsaxe Kano og Kajakklub, men på et tidspunkt blev man uenig med en del af ledelsen om, hvordan tingene skulle gribes an, og så flyttede familien til Lyngby Kanoklub. Men der trænes ofte i Maribo, hvor Finn Larsen producerer
toproere i bundter.pRasmus er også god i en toerkajak, så der er mange muligheder i fremtiden.
Ved EM gik det helt forrygende. I det indledende heat, hvor vinderen kvalificerede sig direkte til finalen, nærmest udraderede Rasmus al modstand. Det kom bag på alle – også ham selv.
Så var han klar til finalen. Efter en snak med træneren Finn Pape blev taktikken lagt. Løbet skulle mentalt deles op i 2×500 meter, så det blev mere overskueligt. Og der skulle fuld skrue på fra start.
Hjemme i Bagsværd fulgte Niels, Yvonne og Pernille med på den primitive streamingtjeneste på computeren, og de var ved at tabe både næse og mund, da de så løbet udvikle sig.

Tid i verdensklasse
-Jeg var med helt fremme fra start. Man skal jo ikke spilde tiden med at kigge sig tilbage, men jeg kunne ud af øjenkrogene fornemme, at det her gik vist rigtig godt. Der var i hvert fald ingen bådspidser på de andre baner at forholde sig til, og det endte jo med en sikker sejr, siger Rasmus.
Tiden var uhørt god. 3.32,432 placerer ham umiddelbart på et niveau med roere, som senere er blevet verdens bedste som seniorer. Man kan ikke sammenligne tider 100 procent, for vejr og vind og strøm spiller ind. Men godt er det.
Rasmus skal nu i gang med et 4-årigt skoleforløb under Team Danmark-betingelser, så der bliver tid til en masse træning.
Lige nu vejer han 80 kg, men det bliver nok til en masse ekstra kg i form af muskler i løbet af få år.
-En af verdens bedste roere vejer 110 kg, så man kan godt følge med, selv om man er stor, siger Rasmus.
Madmæssigt kan det dårligt betale sig at lukke køleskabsdøren hjemme i Bagsværd.
-Der skal masser af kalorier til, og de skal komme fra den sunde afdeling. Pernille spiser efter forskrifter fra en diætist, fortæller Yvonne Knudsen.
-Jeg tænker også meget over, hvad jeg spiser. Jeg er helt vild med Nutella, fortæller Rasmus, der lige napper seks rundtenommer til frokost.
-Det er lige før vi får leveret mad på paller, griner Yvonne.
Målet for Rasmus er at komme med til OL i 2024.
-Men OL i Tokyo 2020 i en mandskabsbåd ligger også lige for, og der er mange emner tilde fire pladser, siger han.
Med sine 80 kg er han ved at vokse ud ad sin ellers nye kajak. Næste trin er over 85 kg.
-Sådan en ny båd koster 29.000 kr., siger han.
Der er ikke mange penge i dansk kajaksport, så forældrene er de største sponsorer.
-Det koster os vel ca. 70.000 kr. om året at sende Pernille og Rasmus ud til diverse træningslejre og konkurrencer. Heldigvis betaler klubben en del deltagergebyrer, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top