Præstetanker uge 37
-

Passionens pen
17. søndag efter trinitatis

Milliarder af hjerter

Den følelse som man ønsker skulle ramme ned i lige ens eget liv, og som rammer milliarder af andre hjerter verden over. Den følelse vi aldrig kan regne ud eller planlægge. Det uventede. Det pludselige. Det irrationelle. Følelsen der kommer som lyn fra oven. Den, som slår benene væk under os. Giver os åndenød. Får hjertet til at banke. Passionen, der slår ned uden at bede om lov. Besejrer, forvirrer og forandrer. Litteraturen er fuld af bankende hjerter og passionerede labyrinter. Så Gudskelov, her er man ikke alene. Musikken er fyldt af kærlighed og længsel. Beethoven skrev længselsfulde breve. Til den udødelige, som overskriften lyder på de 3 breve, skrevet med passionens pen.

Jeg elsker dig højere

I dag skriver vi også mail og beskeder til hinanden, og det med at vente på posten behøver vi ikke tænke på, sådan som Beethoven måtte. Beethoven skrev den 6. juli 1812: Jeg græder, når jeg tænker på, at du sikkert først lørdag vil modtage det første brev fra mig. Eftersom du også elsker. Men jeg elsker dig højere, men skjul dig aldrig for mig. Godnat! Da jeg er på vandkuren, må jeg gå i seng. Å gud, så tæt på! Så langt væk! Er den ikke en rigtig himlens bolig, vores kærlighed? Og så stærk, som himlens citadel.

Den daglige post

Morgenen efter finder han ud af, at posten er bedre end sit rygte: Godmorgen! Engel, jeg hører netop, at posten afgår hver dag og må derfor slutte, så du får dette brev straks. Vær rolig, elsk mig, i dag, i går. Hvilken længsel i tårer for dig, dig mit liv, min eneste. Farvel. Bliv ved at elske mig – tvivl aldrig på det trofasteste hjerte hos din elskede. Altid din. Altid min. Altid vores.
Der er ikke tvivl om, at der her er passion, og at den er vidunderlig og forvandlende, men passion kan ikke stå alene i et forhold, hvor kærligheden skal bestå. For at bestå, for at et kærlighedsforhold kan bestå, må der også tæthed, nærhed og forpligtelse til. Man skal både tage hinanden i hånden og tage hånd om hinanden.

Kærligheden først

Jesus satte kærligheden først. Og det var ikke kun kærligheden mellem to mennesker, altså den store romantiske kærlighed, passionen. Nej, det var og er også den kærlighed, som helst skal være vores fundament. Vores grundholdning. Vores måde at nærme os livet på, både vores eget og andres. Gud sendte sin søn her til jorden, og Jesus lærte os og viste os, hvad det betyder og hvad det indebærer, at leve i kærlighed, med nærhed og forpligtelse, hvor vi tager vare på hinanden og derigennem leve et sandt menneskeligt liv.

Sognepræst
Anne Elise Nielsen
Gladsaxe Kirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top