Gladsaxe-naboer går sammen om praktik for unge
Martin-og-Christopher.jpg
Christopher får sig nogle gode oplevelser i skøjtehallen, hvor Martin Gram Hansen er hans mentor. Foto: Privat.
-

Idrætsanlæggene hjælper Gladsaxe 10. klasse og ungdomsskole

En normal torsdag eftermiddag er der stor aktivitet skråt over for Høje Gladsaxes ikoniske betonbyggerier. Tonsvis af cykler står på række og lytter til, at der bliver skatet, klatret og snakket omkring dem. Stemmerne tilhører elever fra Gladsaxe 10. Klasse og Ungdomsskole, også kaldet GXU, som har kommunens vel nok største baghave.
Et potent stenkast fra ungdomsskolen ligger AB Gladsaxes hjemmebane, Gladsaxe Stadion. Den er omgivet af blandt andet skøjtehal, svømmehal, klatrebane og en samling boldbaner, der årligt huser skolernes aktivitetsdag. Idrætsanlæggene i Gladsaxe kaldes de tilsammen.
Idrætsanlæggene og GXU ligger nu side om side på Gladsaxevej, siden GXU flyttede ind i den gamle Marielyst Skole. Lige i starten havde de ikke så meget med hinanden at gøre, på nær når en anlægsgartner med hævet stemme kunne bede GXU’s unge om at larme lidt mindre på deres knallerter. Men i dag arbejder de to naboer sammen om at hjælpe skolens unge i praktik.
– Det hele startede faktisk med, at vi gerne ville låne nogle mountainbikes inde hos Anna, fortæller Curth Hansen, der er pædagog på GXU. Han peger med en halvfyldt vandflaske over på sin borddame, Anna Valgreen i mødelokalet med vue ud over boldbanerne.
Hun er aktivitetskoordinator på Idrætsanlæggene i Gladsaxe, og har været med til at stable et samarbejde på benene, hvor udsatte unge fra GXU’s heltidsundervisning kommer i praktik hos en mentor på idrætsanlæggene.
To dage om ugen følger den unge sin mentor rundt og hjælper til med at løse de opgaver, som mentoren normalt står for i f.eks. skøjtehallen eller bowlinghallen.
– Samarbejdet har på den ene side betydet en ekstra opgave på vores skuldre. På den anden side hjælper de også deres mentor med at løse deres arbejdsopgaver, og jeg synes, det er vigtigt, at vi som kommunal virksomhed tager et ansvar og hjælper de unge, siger Anna Valgreen.
For Curth Hansen og hans kollega, Trine Büttcher, der er lærer i heltidstilbuddet, er det ikke altid lige let at finde praktikpladser til de unge hos selvstændige erhvervsdrivende, hvor forventningerne til forløbet nogle gange ikke er afstemt.
– Vi oplever tit, at de erhvervsdrivende ikke helt er indstillede på det ansvar, der følger med at have en ung i praktik hos dem. Her i kommunalt regi er mentorerne meget mere klar til at være der for de unge, hvilket virkelig løfter dem, siger Curth Hansen.
Han fortæller, at GXU lægger stor vægt på, at de unge i praktikken varetager de samme arbejdsopgaver som deres mentor.

Bliver gjort klar til studie og arbejde
Praktiksamarbejdet har nu kørt i snart ni måneder, og ifølge Curths kollega Trine Büttcher er der et rigtigt godt udbytte. Et godt praktikforløb kan være afgørende for, at de unge bliver klar til at tage det næste skridt i livet.
– De bliver mere afklarede omkring, hvilken uddannelsesmæssig vej, de vil gå, samtidig med, at de lærer, hvad der kræves, når man tager en uddannelse eller har et arbejde. F.eks. det at kunne møde stabilt og til tiden, siger Trine Büttcher, og tilføjer:
– Det er virkeligt guld værd. Vi sætter rigtig stor pris på samarbejdet med Idrætsanlæggene.

Vigtigt med en hjælpende hånd
I Gladsaxe Skøjtehal står Martin Gram Hansen i billetboden og har en stille torsdag eftermiddag. Han er mentor for 15-årige Christopher, som går på GXU og to dage om ugen hjælper til med arbejdsopgaver i hallen.
– Det kan være alt. Lige fra salg af billetter, over rengøring til slibning af skøjter. Jeg ser helt klart Christopher som en ressource og en god hjælp her i hallen, siger Martin Gram Hansen.
Som ung var han selv i samme situation som Christopher og kender vigtigheden af at få en hjælpende hånd.
– Jeg kan mærke, at Christopher og de andre unge bliver gladere af at være her. De er vant til at blive set skævt til, men her føler de sig værdifulde og tjener penge på noget, de synes er sjovt, siger Martin Gram.
Idrætsanlæggene i Gladsaxe beskæftiger 43 fuldtidsansatte personer, samt en gruppe vikarer og frivillige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top