Præstetanker uge 43
-

Gavens størrelse
23. søndag efter trinitatis

Gaver
Om små to måneder bliver alle gaverne omkring juletræet pakket ud. Vi giver og modtager gaver. I dag husker vi altid at spørge i butikken om gaven kan byttes. Året største byttedag er d. 27 december.
Vi husker, hvem der skal have gaver og holder regnskab med om vi nu også får en gave fra dem.
At vise den anden ære
Op gennem historien er der altid blevet udvekslet gaver. Gaven var et tegn på respekt overfor modtageren. Modtageren skulle i respekt for giveren modtage gaven. Det er gavens økonomi. Når jeg giver dig en gave, så skal du give mig en gave, ellers respekterer du ikke mig. Oftest giver vi hinanden gaver i glæde, men det kan også blive en byrde. Fx har jeg råd til at give alle gaver i år, kan jo blive et spørgsmål, som vi stiller os selv til jul.

Gavens størrelse
Er det afgørende, hvor stor gaven er? Skal vi måle hinanden med, hvor stor værdi gaven har i penge. Familiefejder og venskaber kan blive splittet, fordi det er forskelligt, hvor mange penge vi kan bruge på gaver. Tænk, hvis man har en god ven, som altid giver overdådige gaver. Gaver man ikke selv kan gengælde. Måske bliver vennen knotten over den gave, som man selv giver. Måske føles det ikke rart, at stå i en underlegen position. Pludselig er gaveudvekslingen ikke så nem. Ja for slet ikke at tale om hadegaver.

At give alt
I søndagens tekst sidder Jesus og betragter, hvordan folk gik forbi tempelblokken. Det var her de lagde penge. Mange rige giver store beløb, for det var småpenge i deres økonomi. Så kommer en fattig enke og giver to småører. Jesus fremhæver enken, fordi hun gav alt det hun havde. De rige gav af deres overflod, hun gav alt sit.

Gavens betydning
Måske er det ikke gavens størrelse, men betydningen bag. Gud giver ikke sin kærlighed til os alt efter, hvor meget vi giver. Gaven fra Gud, som er kærlighed, den er gratis. Gud vil ikke have en gave igen. Men kærligheden, som vi får, den kærlighed, som ligger bag os, den skal gives videre til næsten. Enken gav af alt hun havde. Hun gav i tillid til, at kærligheden er bag os.
Jul
Oftest ligger der en god hensigt bag en gave. Giveren ønsker at glæde modtageren med netop denne gave. Har en kærlig tanke bag gaven. Mon vi bytter lige mange gaver d. 27. december i år?

Sognepræst
Rachel Wille Christoffersen
Gladsaxe kirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top