- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Gladsaxe for næsten 100 år siden

Mange så tre film om kommunens udvikling

Genkendelses glæde var til stede hos de mange fremmødte, da Gladsaxe Lokalhistoriske Forening holdt sin årlige filmaften i Bibliografen.
Før pausen fortalte Henrik V. Pedersen om filmen Gladsaxe Kirkegård, som han optog i samarbejde med DR for omkring 10 år siden. Filmen kommer fint rundt også uden for kirkegården, hvor bl.a. DRs pigekor sang i Bagsværd Kirke.
Efter pausen viste Jørgen Olsen de tre film, han havde fundet frem. Sidst i 70erne måtte Buddinge Kro vige pladsen for den nye politistation og i 1983 for retsbygningen. Ved dennes indvielse fik man også set kommunens gave til Justitsministeriet, nemlig en jernskulptur fremstillet af Robert Jakobsen, fortæller Arne Fogt, der er formand for Gladsaxe Lokalhistoriske Forening.
-Vi skulle endnu længere tilbage med den næste film. Den omhandlede stakittet, der stod foran Cirkus Morenos bygning på Buddingevej. Det blev fjernet, da der skulle bygges boliger på grunden og var forsvundet i mange år uden at nogen vidste, hvor det var. Det blev genfundet og er nu sat op på Cirkusmuseet i Rold i flot renoveret stand.
Til sidst skulle tilskuerne helt tilbage til 1920, hvor de var vidne til verdens først speedwaystævne. Det foregik på banen ved Thorasminde i Bagsværd på en 900m rundbane.
Der var mange mennesker mødt frem til denne begivenhed, bl.a. kong Christian X. Det lyder utroligt, men allerede den gang kunne motorcyklerne køre op til 110 km/t.
Næste arrangement er udleveringen af årbogen 17. december, hvor foreningens 650 medlemmer kan møde frem og modtage et eksemplar.