- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

La Bamba i kirkens kælder

Høje Gladsaxe Musikakademi henvender sig til alle, der har lyst til at lære at spille på et instrument

– Det skal være en leg, når man spiller på et instrument. Det er ikke så svært at lære at spille på et instrument, som mange tror. Her i Høje Gladsaxe Musikakademi kan man få flere legekammerater, siger kirkemusiker Søren Geneser, der er ophavsmanden bag det nye musiktiltag i Haraldskirkens kælderlokaler.
Musikakademiet startede i september, og her er musikalske debutanter fra alle aldersgrupper. Yngste elev er 9 år, ældste elev er 70 år. Eleverne spiller hver tirsdag mellem kl. 14 og 22, hvor alle, der har lyst til at lære at beherske et instrument, er velkomne. Der tilbydes undervisning i klaver, violin, akustisk guitar, ukulele, harmonika, fløjte, ipad og slagtøj.
Ideen til musikakademiet fik Søren Geneser i sidste sæson, hvor han underviste børne- og ungdomskor, hvor en håndfuld af dem også lærte at spille violin. Samtidig havde han lært sin datter et klaverstykke. Datteren har ”givet stykket videre” til sine kammerater. Denne musikalske kædereaktion har gjort datteren endnu bedre til at spille klaver, fordi man bliver bedre af at huske det, som man har lært, når man underviser en anden i samme stof.

Digital teknik
Søren Geneser er alene om undervisningen, så derfor anvender han teknologien i blandt andet ”ipad”. Samtidig er han igangsætter, hvor eleverne underviser hinanden: – Det er meget bedre at være fælles om at lære at spille. Ofte sidder man alene og øver sig, men her foregår det sammen med andre.
Mens vi besøgte musiakademiet var ipaden til stor hjælp i undervisningen. Melodiens anslag blev slået op på væggen, hvorefter eleverne spillede med på La Bamba. Det foregik både på keyboard, guitarer og slagtøj. Ipaden kunne vise eleverne, om de var lidt for hurtige eller lidt for langsomme, eller om de ramte anslaget, som de skulle. Ipaden kan for eksempel også bruges til at lære at spille guitar.

Giv videre til andre
Det er tydeligt, at det musikalske fællesskab er det væsentligste. Men for at deltage i fællesskabet kræver det ikke, at du er trofast kirkegænger eller medlem af Folkekirken. Men nogle af de værdier, som kirken hylder, prioriteres også højt i musikakademiet: – For eksempel at de talenter, du har, skal du dele med andre. Du skal vise den nye på vej. Du skal have lyst til at yde noget og i dette tilfælde give musikken videre til andre, siger Søren Geneser.
Et af målene i musikakademiet går på, at der opbygges venskaber på tværs af både kulturer og generationer. Eleverne kommer fra Høje Gladsaxe og de nærliggende naboområder fra Søborg: – Et andet mål går på, at vi på et tidspunkt kan spille en lille koncert i kirken.
Det sidste skal nok lykkes, for det svingede meget godt under forsøgene med La Bamba, den mexicanske folkesang, som Ritchie Valens gjorde til en evergreen.

Gamle instrumenter modtages
Høje Gladsaxe Musikakademi har ikke ret mange penge at gøre godt med. Så skulle en og anden læser ligge inde med et instrument, som man ikke længere bruger, så må man meget gerne tænke på Høje Gladsaxe Musikakademi. Her vil man meget gerne tage imod instrumenterne.

musikundervisning-01-44-16
Søren Geneser instruerer Anne Jeppesen på keyboardet.
Foto: Kaj Bonne.