Præstetanker uge 44
-

Allehelgensdag.

Pinligt!
Mit navn lød over højtaleren. Straks slog mit hjerte hurtigere. Jeg havde prøvet det før. Det var dødpinligt. Ser du, jeg stod i lufthavnen på ferieøen Boa Vista vest for Afrika. Jeg skulle hjem. Ærlig talt, jeg stod ikke. Jeg sad roligt på en bænk med en øl i hånden og ansigtet mod himlen og nød de sidste varme solstråler, inden turen gik tilbage til kolde Danmark. ”Torsten Ringgaard” lød det i højtaleren på en eller anden afrikansk dialekt. Straks vidste jeg, at alle de andre passagerer sad i flyet og ventede på mig. Det var pinligt. Benene på nakken. Stewardessen krydsede mig tydeligt af på listen: Jo, nu var vi her endelig alle sammen. Heldigvis skulle jeg sidde allerforrest i flyet og undgik derfor turen ned af midtergangen under de bebrejdende øjne: ”Skam dig! Vi ville have været i København en time før, hvis du bare var gået ombord sammen med os andre”.

Vi er alle på rejse!
Det er allehelgensdag på søndag, hvor vi på en særlig måde mindes de mennesker, som er stedt til hvile i årets løb. I mange kirker læses navnene op. Traditioner er forskellige fra kirke til kirke. Nogle steder tænder pårørende et stearinlys og sætter det op på kirkens alter til minde om den afdøde.

Hverken ris eller ros!
Når navnet på afdøde læses op i kirken, kan det minde os om, at det har lydt i kirken før, nemlig ved dåben. Det er længe siden nu for de fleste. Meget er sket, både af godt og skidt, i årenes løb. Nu og da vælger vi mennesker at få navneforandring. Nogle gange fordi vi synes, der hænger alt for meget skidt ved det gamle. Når navnene læses op i kirken på søndag, er det dog aldrig med ris eller ros i tanke, for i kirken er det noget andet, det drejer sig om. Når navnene bliver læst op, så skal det minde os om, at disse navne ikke kun står på præstens liste. For alle navne verden over står nedskrevet på det højeste sted, med uudslettelig skrift. I bibelen kan vi læse følgende: ”Se, siger Gud, se i mine hænder har jeg tegnet dig. Menneske, du står mig altid for øje”. Det er korsmærkerne i Guds søns hænder, der her er tale om. Med de mærker mindes Kristus dig og mig. Med de mærker, med vort navn i sine hænder, kan vi lidt moderne sige: Vi er med på listen. Flyet letter ikke før vi alle er på plads.

Torsten Ringgaard
Præst
Bagsværd sogn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top