- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

De har danset i 80 år

Glad Dans Gladsaxe havde jubilæumsballet med middag på Telefonfabrikken

I 80 år har Glad Dans Gladsaxe stået for historiske danse. I de første mange år var det en traditionel dansk folkedanserforening, men de seneste 20 år har man i takt med foreningens modernisering udvidet repertoiret markant, så der nu udover danske folkedanse, danses amerikansk squaredance samt de såkaldte højerestandsdanse som menuetter, franceser, contradances og engelske danse fra 1700- og 1800-tallet.
– Vi har haft succes med højerestandsdansene ved det årlige nytårsbal i Grønnemose Skolens Festsal, hvor der deltager mere end 200 dansere i festtøj og store rober. Det er en genoplivning af borgerskabets store fester fra 1800-tallet, f.eks. Wienerkongressen i 1814. I Wien genoplivede man netop kongressen for 25 år siden og 2016 samlede Nytårsballet i Wien over 500 dansere. Nytårsballet i Gladsaxe er stadig det største Wienerbal nord for Alperne, siger foreningens formand Bent Grølsted.
Foreningens succes med de finere danse førte derfor til navneskiftet i 2015 fra Folkedanserforeningen Gladsaxe-Søborg til Glad Dans Gladsaxe.
– Det nye navn fortæller også hvad det hele drejer sig om, nemlig glæden ved dans. Når man danser, bliver man helt naturlig glad. Dansen giver også sundhed helt op i en høj alder, især de meget hurtige folkedanse er gode for kondien. Højerestandsdansene derimod er med de mange fine figurer en god hjernegymnastik, et værn mod demens, siger Bent Grølsted.
Den 19. november kunne man så fejre foreningens jubilæum med en festmiddag og jubilæumsballet på Telefonfabrikken.