- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Gladsaxes håndværkere sidder klar ved telefonen

Kommunens små håndværksmestre føler, at de bliver forbigået ved mindre reparationsopgaver

For nylig indkaldte Gladsaxe Kommune til Håndværkermøde, hvor de orienterede om nye udbud af anlægs- og vedligeholdelsesopgaver i kommunale ejendomme. Et halvt hundrede håndværksmestre mødte op på Rådhuset for at høre nærmere om mulighederne.
– Men mange var både skuffede og frustrerede efter mødet. Vi følte os til grin, siger tømrermester Martin Skou Heidemann fra Bagsværd-virksomheden Skou Gruppen.
Håndværksmestrene savnede svar på det simple spørgsmål: – Hvorfor kommer Gladsaxes lokale håndværkere ikke i betragtning, når der skal ordnes en dør ,eller en lampe er blevet ramt af en fodbold?
Til småopgaver og reparationer bruger Gladsaxe Kommune årligt syv millioner. Mange af disse opgaver kan de lokale mestre sagtens klare – hvis de altså blev spurgt.
– Vi taler ikke om de store projekter til hundredvis af millioner kroner. Det er her-og-nu-opgaverne, som vi kunne tænke os at få lov til at byde på, men vi bliver ikke engang spurgt. Det kan godt undre. For kommunen holder sig ikke tilbage med at ringe, når der skal findes praktikpladser. En opgave til for eksempel 50.000 kroner kan virkelig betyde noget for en lille virksomhed her i kommunen, siger Martin Skou Heidemann, der pointerer, at reglerne skal overholdes.

Politikere savnet
Gladsaxe Bladet har talt med en række håndværksmestre og mindre virksomhedsejere, som er bestyrelsesmedlemmer i Erhvervsrådet eller Gladsaxe Håndværkerforening. De er af samme opfattelse som Martin Skou Heidemann. Håndværkerne havde Frank Korsholm fra Dansk Håndværk med som sekundant, da han både kender til love og regler samt andre kommuners håndtering af småopgaverne. På mødet deltog kommunens embedsfolk. Martin Skou Heidemann savnede politikerne: – Hvor var de henne? Det er trods alt dem, der skal afstikke retningslinjerne for kommunens erhvervspolitik. På mødet stillede vi forslag om et samarbejdsudvalg, men det var man ikke interesseret i.
Mødet var fra arrangørerens side især tænkt som et informations- og orienteringsmøde, så derfor var politikerne ikke inviteret med. Viceborgmester Lars Abel (C) forventer en orientering om mødet: – Jeg er meget positiv over for, at mindre lokale virksomheder kan få flere opgaver. Men det skal ske inden for reglerne – det står ikke til diskussion. Når der skal bydes, så er kommunegrænsen ikke hellig, for vi skal gå over kommunegrænsen. Gladsaxes virksomheder kan jo også byde på opgaver i andre kommuner. Det vigtige er trods alt dialog, og det tror jeg trods alt mødet er med til at skabe for eftertiden.

Kommunen vil fortsætte dialogen

Håndværkermødet var det første, men bestemt ikke det sidste, som Gladsaxe Kommune har indkaldt til
Af Jan Løfberg
Håndværkermødet 27. oktober i Rådhuskælderen er et af de seneste tiltag, der skal være med til at sikre en fortsat udvikling af erhvervspolitikken i Gladsaxe Kommune. Det var første gang, kommunen indkaldte kommunens mindre erhvervsvirksomheder og selvstændige håndværkere til møde.
– Vi indkaldte til mødet vel vidende, at der var plads til forbedring. Der kom da også en masse gode forslag fra håndværkerne om, hvad de synes, vi kan gøre bedre, siger Freja Ludvigsen, erhvervsudviklingschef i Gladsaxe Kommune.
Konkret fører mødet til, at Gladsaxe Kommune i løbet af foråret 2017 vil gøre det nemmere for virksomhederne at danne sig et overblik: – Det blev helt klart for os, at det skal være mere synligt for håndværkerne, hvilke muligheder de har for at byde på opgaver, siger Freja Ludvigsen.
Samtidig pointerer erhvervsudviklingschefen, at kommunen som indkøber er underlagt love og regler, som man ikke bare kan se bort fra. Der må med andre ord ikke kunne sættes en finger på den måde kommunen indkøber håndværkerydelser på..
– Vi arbejder hele tiden med at forbedre erhvervspolitikken. Mødet har styrket dialogen med håndværkerne, og vi er meget lydhøre. Der sker en fortsat vækst i Gladsaxe. Der bliver bygget meget nyt i kommunen, og det vil forhåbentlig også smitte af på den private efterspørgsel i forhold til de lokale virksomheder. Der kommer til at ske rigtig meget i fremtiden, lover Freja Ludvigsen.
På mødet blev håndværkerne orienteret om nye udbud af anlægs- og vedligeholdelsesopgaver i de kommunale ejedomme i Gladsaxe. Ejendomschef Henrick Villemoes Poulsen fortalte om kommunens udbud og licitationer frem til 2020.
– Vi skal sikre konkurrenceudsættelse på alle arbejdsopgaver. Det skal vi, fordi vi skal forvalte borgernes penge bedst muligt. Det er svært at gøre alle tilfreds. Nogle vil altid føle sig forbigået, men vi skal sikre os, at krav og kriterier er opfyldt i forhold til loven, siger Henrick Villemoes Poulsen.
Ejendomscenteret tager sig især af større hovedentrepriser, hvor kun få lokale virksomheder er store nok til at kunne påtage sig opgaven. De mindre dag-til-dag-opgaver bliver udbudt decentralt gennem skoler og institutioner.
– Der var kritik fra en del håndværkere. Alligevel vil jeg betegne mødet som konstruktivt. I hvert fald fik vi et billede af situationen, siger ejendomschefen.