- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Guitarpedaler og stjernestøv i Mørkhøj

Hvad har kultstjerner som Nick Cave, PJ Harvey, Jeff Scroeder og Alexander Hacke til fælles? At de alle bruger guitarpedaler fra Anders Marcuslund-Reuss’ guitarpedalbutik i Mørkhøj

I sommer, udviklede Anders Marcuslund-Reuss en pedal i samarbejde med Nick Caves højre hånd, Warren Ellis, til Nick Caves nye anmelderroste album, Skeleton Tree, der toppede de danske albumhitlister i september.

Lidt af et tilfælde
Anders har en fortid i musikindustrien, som musikjournalist, og fra pladeudgivende undergrundsbands som Naked og Port Friendly. Han arbejder i dag som bioanalytiker på Herlev Hospital, men har beholdt kontakten til musikbranchen, ved at lave, sælge og markedsføre sine egne guitarpedaler en dag om ugen, fra sin garage i Mørkhøj.
Han lærte om elektronik af sin far, der var fysiklærer, og begyndte at lave musik med sine egne konstruktioner, i firserne. Det var lidt af en tilfældighed, at han begyndte at lave og sælge sine egne guitarpedaler.
– Det var ikke meningen. Jeg begyndte at lave pedalerne, fordi det var billigt og sjovt. Da en af mine helte, Rowland Howard fra Nick Caves gamle band, så døde i 2009, tænkte jeg, at jeg ville lave en kopi af to af hans pedaler til en pedal til mig selv, fortæller Anders.
Efter at have lavet og skrevet om pedalen på et internet-guitarforum for alternativ rock, og på denne baggrund være blevet interviewet til et australsk musikmagasin i 2012, begyndte der at komme bestillinger på pedalen. Både fra hyggeguitarister og kendte guitarister. Det blev startskuddet til Reuss Musical Instruments.

Fuld pedal
Efter at have forsøgt at lave alle pedalerne fra grunden selv, og haft et kinesisk firma ind over, endte Anders med at lave nye pedaler sammen med en bulgarsk ingeniør-ven. Også til Warren Ellis, der i 2014 bestilte en Evil Track-pedal.
Da Nick Cave spillede i Koncerthuset i 2015, ville Warren Ellis gerne mødes med Anders. Ellis ville have genskabt sin yndlingspedal, som hans bror havde bygget til ham, til at bruge på Nick Caves nye album, Skeleton Tree.
– Han sendte pedalen til mig, og i min lille garage i Mørkhøj lavede jeg en prototype, som han syntes lød rigtig. Det blev til Muzzbomb-pedalen, der udkom i sommer. Det var lidt mærkeligt, fordi jeg er fan af ham og Nick Cave, og hele den musikscene, siger Anders.

Husk at drømme
Og Anders er glad for, at han, ved at lave sine pedaler, kan tilfredsstille sit kreative behov, og samtidigt holde forbindelsen til musikbranchen, fortæller han.
Ikke mindst til det post-punk-miljø, som han kom til at elske og dyrke, som en ung mand fra de forstæder eller satellitbyer, som mange af hans punk-inspirerede musikhelte også kommer fra. Også selvom det har vist sig svært at leve af at sælge pedalerne.
– Punk er meget en tilgang, og dens gør-det-selv-mentalitet har haft stor betydning for, at jeg har kastet mig ud i det her. Som teenager kan man godt bo i forstæderne, og tænke ”er det her virkeligt meningen med livet?” Men konformiteten i villakvartererne blev til en drivkraft for en som mig, der ikke havde et socialt liv som teenager, siger Anders.
– Jeg synes at man skal gøre ting, ikke nøjes med at drømme om dem. Min far har altid sagt, at man kan hvad man vil. Det har jeg så taget lidt bogstaveligt.