Slap heldigt fra hackerangreb
-

Et udenlandsk crypto-angreb kunne have kostet Gladsaxe-virksomheden RTT dyrt. Alle filer blev krypteret, men hackerne fik intet ud af angrebet
Der var travlt i RTT på Transformervej 4 om eftermiddagen den 30. november 2016. I værkstedet var taxaer og privatbiler ved at blive klargjort og indpakket i folie med reklamer. En medarbejder åbnede en mail med en fil, der lignede et scannet dokument fra en Canon-printer. I kantinen på 1. sal gjorde de klar til at lægge hus til den årlige generalforsamling i Mørkhøj Erhvervskvarter.
Pludselig skete noget mærkeligt. Medarbejderne kunne ikke åbne dokumenter på deres computer. Birgitte Carlsen, PA og projektleder med IT-ansvar, slog det først lidt hen, men da flere og flere ringede, fattede hun mistanke. Hun kontaktede IT-hostingpartneren, der kunne se, at alle RTTs filer på fællesdrevet var blevet krypteret.

Hvide spøgelser
Virksomheden var udsat for et crypto-angreb fra udenlandske hackere. Hackerne havde overtaget den computer, hvor filen var åbnet. Alle filer var hvide som spøgelser og havde fået en titel med zzz, som om de sov. Hackerne havde desuden fået adgang til fællesdrevet og krypteret alle virksomhedens filer.
– Jeg var kommet tilbage fra barsel to dage før og troede, alt var stille og roligt på kontoret. Men det var det pludselig ikke, fortæller Birgitte Carlsen.
På medarbejderens skærm stod en truende ”information” om, at hackerne havde virksomhedens filer på deres hemmelige server. RTT har dog en aftale med et hostingselskab, der hver nat tager en cloud sikkerhedskopi af alle filer. Derfor kan de gå tilbage og genskabe alt. De mistede kun det, der var lavet den pågældende dag. Hackerne fik derfor intet ud af deres angreb.

Nede i to timer
– Det tog os et par timer, før vi var i drift igen og kunne servicere vores kunder. Det er irriterende, men heldigvis mistede vi ikke forretningskritisk data. Hvis vi ikke havde haft en backup, havde vi været i store problemer, siger direktør Jens Hultgren fra RTT.
Han nåede ikke med til generalforsamlingen i Mørkhøj Erhvervskvarter. Han fokuserede på at få systemet op igen. Han har – i modsætning til mange andre virksomheder – valgt at tale åbent om hackerangrebet for at få andre til at tænke over konsekvenserne, hvis det går galt.
– Alle kan komme ud for det. Det vigtigste er at være sikret gennem en god backup, siger han.
Det er faktisk anden gang, at RTT er blevet ramt, og i begge tilfælde var det en ubehagelig oplevelse for ledere og medarbejdere.
– Medarbejderen, der kom til at åbne filen, er selvfølgelig ked af det. Men IT skal bare fungere, så medarbejderne kan udføre deres arbejde. Derfor har vi efterfølgende bedt vores IT-leverandør om at forbedre firewallen, så den type mails sorteres fra. Og så har vi taget en snak om at passe på med at åbne vedhæftede filer i mails, man ikke kender, siger Birgitte Carlsen.

FAKTA
IT-sikkerhed
Flere og flere virksomheder rammes af IT-kriminalitet. Alle virksomheder er udsatte – uafhængig af størrelse eller branche. Erhvervsstyrelsen har udviklet et gratis onlineværktøj målrettet små og mellemstore virksomheder.

Sikkerhedstjekket.dk giver et overblik over, om der er svagheder i virksomhedens IT-sikkerhed og målrettet vejledning om, hvor der bør sættes ind først for at mindske risikoen for at blive ramt.

God IT-sikkerhed er god forretning. En brist i IT-sikkerhed kan koste virksomheden mange penge i genopretning af systemer, data og ikke mindst omdømme hos kunder og samarbejdspartnere

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top