- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Hold cybertyvene ude

RTT ligger på Transformervej i Mørkhøj Erhvervskvarter. Og hvis virksomheden, der er totalleverandør til autobranchen, ikke var kendt i forvejen, så blev virksomheden det i hvert fald. Man besluttede at fortælle omverdenen, at man havde været udsat for et hackerangreb.
Men ved at have dagligt backup, kom RTT nogenlunde helskindet ud af problemerne, da computerne gik i sort: – Heldigvis mistede vi kun et par timers arbejde, men det kunne være gået grueligt galt, hvis vi ikke havde haft vores backup, sagde RTTs IT-ansvarlige Birgitte Carlsen på et møde om IT-sikkerhed.
Sammen med Gladsaxe Erhverv og Vækst, Erhvervsstyrelsen og Dansk Industri inviterede RTT til morgenmøde om IT-sikkerhed for mindre virksomheder.
Det blev et på alle planer særdeles informativt møde. Selv om der var pænt fremmøde, kan det undre, at ikke endnu flere virksomheder deltog. For mange virksomheder er lige så afhængige af, at deres computere kører, som RTT er: – Hvis vi ikke kan bruge vores computere, så kan vi simpelt hen ikke udføre vores arbejde. Vi er totalt afhængige. Derfor er vi nu begyndt på, at få backup udført hver time. Det koster lidt ekstra i abonnement, men når man tænker på, at de blot to timer vi mistede under hackerangrebet kostede os 50.000 kroner efterfølgende, så er det hurtigt tjent hjem, fortalte RTTs administrerende direktør Claus Jønck.
Om sikkerheden sagde direktøren også: – De fleste kan forstå, at et kasseapparat skal være lukket. Vi skal tænke på samme måde med IT-sikkerheden. De kriminelle skal holdes ude.

Flovt og pinligt
Det hører til sjældenheder, at virksomheder stiller sig frem og fortæller åbent om, at de har været udsat for hackerangreb.
– Det er både flovt og pinligt. Men der må være nogle som betaler. Jo flere der betaler, desto flere rammes. Hvis vi skal komme IT-kriminaliteten til livs, bliver vi nødt til at stille os frem, sagde Claus Jønck. Mødedeltagerne blev informeret om en række konkrete redskaber til at styrke IT-sikkerheden. Malene Stidsen fra Digital vækst i Erhvervsstyrelsen orienterede om hjemmesiden sikkerhedstjekket.dk. Her kan virksomhederne finde frem til, hvad de skal gøre for at optimere sikkerheden.
– IT-sikkerheden kan ikke outsources. Ansvaret påhviler virksomheden selv, sagde Malene Stidsen. Morten Rosted Vang fra Dansk Industri Digital påpegede, at man ikke skal være bange for at digitalisere, fordi der er risici: – Det er der med alt, men man skal bare tage sine forholdsregler. I øvrigt er hackere dovne. Hvis din IT-sikkerhed er bedre end naboens, så vælger de naboen. Der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. RTT har oplevet, at omtalen har haft en særdeles positiv sideeffekt. Nye kunder er kommet til, fordi de har opdaget RTT.