Bagsværd Friskole fylder 60 år
Friskole.jpg
Afgangsklassen i 1979. Den unge mand yderst til højre er ejendomsmægler Jan Krogh. Foto: Privat.
Kvækernes kristne tro var grundlaget i 1957

I år fejrer Bagsværd Friskole at der i 60 år har ligget børneskole på grunden på Skovalléen.

I 1957 stiftede Ellen og Kristian Friis børneskolen Hanna-skolen.

Skolens lange liv har båret præg af konstant udvikling med en nysgerrighed over for pædagogik og dannelse, tilpasning til tidernes skolereformer og en værdimæssig udvikling, hvor kvækernes kristne tro var grundlaget til at starte med.

I lokalhistorisk arkiv kan man læse at:
I 1. klasse i 1957 var der seks elever og én deltidsansat lærerinde, der underviste hver anden dag. Tre andre med pædagogiske evner underviste i rytmik, sang, afspænding m.m. Skolepengene var 45 kroner om måneden, men så skulle forældrene også selv betale bøgerne! En regnebog kostede 2, 85 kr. Som et lille kuriosum kan nævnes, at mange af børnenes forældre gennem 1960´erne var skolepsykologer eller lærebogsforfattere, så bl.a. Søren og Mette bøgerne, som mange nok kan huske, blev afprøvet i Hanna-Skolens børneskole.

Nu 206 elever
I dag er der 206 elever på skolen og 30 ansatte. Skolen bygger ikke længere på et kristent fundament, men et medmenneskeligt og ambitiøst grundlag hvor mennesker mødes i fællesskabet og vokser og udvikler sig fagligt og socialt. De boglige fag går hånd i hånd med de æstetiske fag og relationen mellem lærere, pædagoger og elever er nærværende og betydningsfuldt.

Ellens mor, Debora Halfdan-Nielsen, som tidligere drev en pigeskole på grunden udtalte: ”Det må være skolens opgave at vise børnene, at det at opnå kundskaber, ikke først og fremmest er for at gi´ os redskaber, hvormed vi kan konkurrere med vore medmennesker. Det er nok så meget for at kunne tjene dem”.

”Hanna-Skolens motto var: Helhed, harmoni, sandhed og samhørighed. Skolen havde lavet en lille sang, som lød: Vi vil stå sammen og gøre vort bedste, glemme os selv og glæde vor næste”.
Mads Aarø-Hansen, skoleleder på Bagsværd Friskole, smiler da han hører de gamle citater. ”Det er sjovt at høre, hvordan det kom til udtryk dengang. Selvom der er løbet meget vand i åen siden da og vi for længst har bevæget os væk fra det kristne i kvækernes tro, er der jo små elementer af det der stadig følger os!”

På Bagsværd Friskole fejrer de fødselsdagen med særlige aktiviteter for børn, forældre og ansatte. Blandt andet er der for skolens forældre en temaaften om fællesskabet og vores børns færden deri, der er fest for skolens forældre og elever med grill, optrædener og taler. Og så skal der selvfølgelig ske en masse i skoletiden, men det er lige nu en hemmelighed, for det skal jo også til, når der er fødselsdag.

Bagsværd Friskole er ikke blot en ambitiøs lilleskole men også et spændende stykke lokalhistorie.

Fakta
1947:
Hanna-skolen, en pige-efterskole starter op med én elev. 2 år senere var der 12 piger. I 60´erne var elevtallet på sit højeste med 50 elever.

1950:
Pigeskolen flytter til Bagsværd i funktionærboligen og havehuset fra det tidligere Hareskov Kuranstalt. (Kuranstalten brændte oktober ´43 ved en brand påsat af modstandsfolk, der var imod at anstalten blev brugt som lazerat for sårede soldater fra fronten).
Ud over pigeskole oprettedes en halvdagsbørnehave, som fik tilknytning til pigeskolen og indgik som en del af træningen i børnepleje.

1957:
Ellen Friis (Børnehavepædagog) og Kristian Friis (Ingeniør) starter børneskolen.
Samtidig blev Hareskovbo bygget og pigerne på pigeskolen havde nu både børneomsorg og ældreomsorg, hvor de unge piger hjalp til på plejehjemmet.

1960:
Gladsaxes første børnehaveklasse oprettes på Hanna-skolen.

1973:
Børnehaven og pigeskolen lukker.
Børneskolen udvider og tilbyder nu også 8. og 9. klasse.

1987:
Ellen og Kristian fratræder ledelsen
Skolens fritidstilbud (SFO) oprettes

1993:
Navneforandring til Bagsværd Friskole (Hanna-Skolen)

2017:
Lidt over 200 børn, 30 ansatte og en masse forældre som hver dag skaber trygge rammer for et godt læringsmiljø, hvor fællesskabet og det hele menneske stadig er i fokus.

1 kommentar om “Bagsværd Friskole fylder 60 år”

 1. Litha siger:

  Hello,
  My name is Litha. I. Live in British Columbia, Canada.
  How ever, I was born in Copenhagen and grew up there until I immigrated when I was twenty three years old.
  When I was fourteen my wish was to go to Bagsvaerd Pige skole. My parents didn’t agree and I never went.
  Then the school was a kost skole……. I’m wondering if it still is?
  I tried to look up for more information about the school, but didn’t find any information in this regard. I’m considering coming back to Denmark with my twelve years old daughter and would like to know more about the school to see if it would be a fit for her.
  If you could contact me I would greatly appreciate it.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top