Man tror, det er bestilt arbejde
Jobcenter-47-17.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For mange kommer det nok som en overraskelse, at det går så godt i Jobcentret. Foto: Kaj Bonne.
Dansk Arbejdsgiverforening vil have beskæftigelsesområdet på dagsordenen før kommunalvalget, og det skal man i Gladsaxe Kommune ikke være kede af

– Ja, man kunne tro, at det var bestilt arbejde fra borgmesteren i Gladsaxe. Men vi forholder os udelukkende til resultaterne, og der må man klart fremhæve Gladsaxe, siger chefkonsulent Jens Troldborg fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

DA er hovedorganisation for 14 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked, og udover at koordinere overenskomstforhandlingerne er det DAs mål at påvirke de politiske beslutningsprocesser, så virksomhedernes konkurrencekraft og adgang til kvalificeret arbejdskraft er størst mulig.

– Vi har set på, hvad der betyder noget for folk, når de skal stemme til kommunalvalget. Og her må vi desværre konstatere, at Voxmeters undersøgelse viser, at beskæftigelse kun indtager 16. pladsen blandt 22 emner. Sådan noget som cykelstier og renovation er væsentligere. Men vi ved, at beskæftigelsen har en kolossal betydning for kommunernes økonomi og udvikling. Jo færre, der er på offentlig forsørgelse og jo flere, der er i beskæftigelse, desto flere penge til blandt andet at finansiere flere cykelstier og bedre renovation, siger Jens Troldborg.

Tre grunde
DA har ønsket at fokusere på beskæftigelsesområdet før kommunalvalget af tre grunde:
For medlemsvirksomhederne i DA har det en enorm betydning, at beskæftigelsen kommer højere op på dagsordenen før kommunalvalget, fordi det man vil have er adgang til de rette kvalificerede medarbejdere. Her er det lokale jobcenters indsats afgørende for lokale virksomheder.
DA peger også på, at udgifter til forsørgelse på beskæftigelsesområdet fylder meget i en kommunes økonomi, og udviklingen på beskæftigelsesområdet har stor betydning for kommunens samlede økonomiske situation. Selv små fremskridt på området kan derfor betyde mange sparede penge. En anden pointe, som DA fremhæver er, at der er store forskelle på kommunernes resultater – også mellem de kommuner, som minder om hinanden. Det tyder på, at lokale prioriteringer har stor betydning for resultaterne på beskæftigelsesområdet.

To væsentlige spørgsmål
Derfor satte DA sig for at lave en undersøgelse. Samtlige 2.500 byrådsmedlemmer i Danmarks 98 kommune – og også de 25 i Gladsaxe. Overordnet søgte DA svar på følgende to væsentlige spørgsmål:
Hvordan har den lokale borgmester klaret sig på beskæftigelsesområdet siden seneste kommunalvalg?
Kommer ledige hurtigere tilbage i job, og kommer de unge hurtigere væk fra offentlig forsørgelse?
DA har nu offentliggjort en pjece, som viser alle kommuners resultater på seks væsentlige beskæftigelsesområder dels i forhold til det udgangspunkt borgmesteren havde efter sidste kommunalvalg og dels i sammenligning med andre kommuner.
Gladsaxe ligger i top i to parametre, der virkelig betyder noget for DAs medlemmer. Nemlig en kraftig reduktion af antallet af personer på offentlig forsørgelse samt den gennemsnitlige længde af
ledighed.
– Det er lykkedes Gladsaxe at få flyttet flere fra passiv forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Her er andelen af offentligt forsørgede personer mellem 16 og 64 år reduceret med 8,7 procentpoint, så andelen nu er 15,0 procent, siger Jens Troldborg.

200.000 kr. hver gang

Hver gang det lykkes for kommunen at flytte en person væk fra f.eks. kontanthjælp til arbejde, er der ud over den personlige gevinst også en besparelse i de offentlige kasser på 200.000 kr. i gennemsnit.
Af sammenlignelige kommuner har kun Ballerup haft en større reduktion på offentligt forsørgede, nemlig 9,3 procentpoint, men her er andelen dog stadig 19,0 procent. I Gladsaxes nabokommuner er tallene: Herlev (-8,9 til 17,5), København (-8,3 til 14,8), Lyngby-Taarbæk (-8,1 til 11,1), Gentofte (-4,4 til 10,0) og Furesø (-2,6 til 12,7).
DA har også set på, hvordan de lokale jobcentre klarer sig. Og Gladsaxe jobcenter skiller sig især ud på ét punkt: Gladsaxes jobcenter har tilsyneladende oppet sig gevaldigt, når det gælder, hvor længe ledige borgere må gå uden job. I Gladsaxe går der 21,9 uger, før en ledig får job. Siden sidste kommunalvalg er det en forbedring på næsten 6,9 uger. Det betyder, at Gladsaxe nu (næsten) er den kommune i hovedstadsområdet, hvor der går kortest tid fra en borger bliver ledig, til han eller hun kommer i job, kun overgået af Hillerød med 21,8.
I nabokommunerne er tallene: København (-1,6 til 25,1), Lyngby-Taarbæk (-1,2 til 30,5), Gentofte (-0,3 til 27,8), Herlev (+0,8 til 27,7) og Furesø (+7,1 til 34,8).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top