Mia Mørck flytter til USA
Løber-02-48-17.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mia Mørck flytter til USA om et halvt år for at løbe på et amerikansk universitetshold i Nebraska. Foto: Kaj Bonne.
Bagsværd-løberen, der netop er blevet kåret til ”Årets Ungdomstalent” i dansk atletik, har fået et fuldt scholarship

Mia Helene Mørck blev i sidste måned hædret til ”Årets Ungdomstalent 2017” ved Dansk Atletik Forbunds årsfest og awardshow i Middelfart. Der er ingen tvivl om, at Bagsværd Atletik Clubs 18-årige stortalent på mellemdistancerne har en lysende fremtid for sig. Men vi danskere bliver nødt til at indstille os på, at karrieren kommer til at tage fart på løbebanerne rundt omkring i USA.

– Jeg har fået et fuldt scholarship på et college i staten Nebraska, siger Mia Mørck, der i øjeblikket går på biologi- og idrætslinjen i 3. g på Gefion Gymnasiums Team Copenhagen-linje.

Normalt skal de studerende selv betale for deres studier på de amerikanske colleges (universiteter). Det slipper Mia for, fordi hendes college i Nebraska har hentet hende som en forstærkning af deres atletikhold, der konkurrerer med universiteter over hele USA om den nationale titel: – Ja, og så får jeg oven i købet også lommepenge.

Reelt stod Mia i den heldige situation, at hun kunne vælge og vrage imellem en masse tilbud. I sidste ende stod hendes valg mellem et ”mindre” college i staten Illinois (med 6.000 studerende) og colleget i Nebraska med 30.000 studerende.

– Det blev nok afgørende, at vores landstræner Heidi Whitehead også gik i Nebraska og kunne sige god for, at de har nogle dygtige træner, siger Mia Mørck, der i september besøgte de to universiteter, inden hun besluttede sig.

Overrasket over pris
Mia Mørck er ikke uvant med guld, hæder og priser. I 2016 blev hun årets idrætsnavn i Gladsaxe, hvor hun imponerede med en særdeles velformuleret takketale. Og i går fulgt så en ny pris i Middelfart: – Jeg blev både stolt og overrasket over at blive valgt til ”Årets Ungdomstalent”. Jeg har ikke løbet lige så hurtigt i efteråret som i foråret. Jeg havde nogle kanonresultater først på sæsonen, mens det blev til et mesterskabsefterårs med mange taktiske løb og dermed dårligere tider, siger løbetalentet fra Bagsværd, der både kan løbe 400 meter og 1.500 meter, men så absolut har 800 meter som sin favoritdistance.

2017 gav mange titler. Mia Mørck vandt tre danske seniormesterskaber på 400 (udendørs) og 800 meter (både uden- og indendørs). Det blev til fem
Junior-DM-titler 400 m (u.), 800 m (u. og i.) samt 1.500 m (u. og i.). Mia Mørck blev noteret for en U20-rekord på 1000 meter med 2.45,09 (den femte hurtigste danske tid nogensinde), og ved EM for U-20 blev hun nr. 6 i finalen på 800 meter, hvor hun også vandt NM for juniorer.

I BAC samarbejder hun med træner Carsten Rytter: – Det er Carstens skyld, at jeg har det niveau, jeg har. Jeg har otte træningspas om ugen. Der er selvfølgelig meget løbetræning, men der er og styrketræning for at skabe noget kropsstyrke og for at skadesforebygge.

Fremtiden
Foreløbig passer Mia sin skolegang på Østerbro, hvor hun ikke har så langt til morgentræningen i Sparta sammen med store dele af den danske elite. Studentereksamen kommer forhåbentlig i hus til sommer. Derefter er det planen, at hun skal være med til de nordiske mesterskaber i starten af august, inden hun flytter til USA.
– Jeg regner med at skulle være derovre i fire år. Men man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg satser ikke på at skulle til OL i Tokyo i 2020, men som min landstræner siger, så skal man først være god om fem år – så det må vel betyde, at det er OL i Paris 2024… Men inden er der EM i 2020 og 2021. Jeg glæder mig naturligvis, og så vil jeg tage et år ad gangen, siger Mia Mørck, inden hun med en pandelampe kaster sig ud i Bagsværds nattemørke.

I øjeblikket er der meget sort på stadion, fordi lysanlægget er ved at blive udskiftet. Mange af klubbens løbere træner i Hareskoven, og det gjorde Mia Mørck også: – Men jeg vred om på anklen. Heldigvis er det ikke noget alvorligt. Når jeg løber i skoven så gælder det om, at jeg først skal føle mig tryg. Og så snart jeg er blevet tryg, så bliver jeg overmodig, og så kan man godt vride om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top