De nye i salen
Martin-Skou-Heidemann-17-18.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som gammel basketballspiller ved Martin Skou Heidemann godt, hvordan bolden skal i kurven. Foto: Kaj Bonne.
Gladsaxe Byråd fik 11 nye medlemmer fra årsskiftet. I de kommende uger præsenterer vi dem en efter en. Vi har talt med dem om deres opvækst, uddannelse, fritidsinteresser, politiske interesseområder og om Gladsaxe Kommune nu og i fremtiden.

Det startede på køkkenbordet

Venstres nye byrådsmedlem Martin Skou Heidemann etablerede en lille virksomhed med to ansatte for 19 år siden – i dag har han 175 ansatte i Skou Gruppen

Gladsaxes nye byrådsmedlem Martin Skou Heidemann er opvokset i Brede nær Frilandsmuseet. Det faktum kan forlede en til at tro, at hans interesse for byggeri stammer herfra. Ingenlunde. Han blev bygningsingeniør i 1989 i en alder af 23 år af en helt anden grund:
– En af mine kammeraters far byggede deres hus om, så det blev dobbelt så stort. Det imponerede mig, så jeg tænkte, at det ville jeg også kunne, siger Martin Skou Heidemann, der i dag indtager direktørstolen i Skou Gruppen – en virksomhed, som er beliggende i Hørsholm og har 175 ansatte og en omsætning på en halv milliard kroner.
Drømmen om at starte egen byggevirksomhed havde han allerede, før han blev færdig som ingeniør. Derfor gik han efter endt uddannelse målrettet efter at dygtiggøre sig hos en lang række entreprenører inden for renovering. Det område som Skou Gruppen i dag er højspecialiseret inden for.
En skønne dag i det sidste år i det forrige årtusinde søsatte Martin Skou drømmen om at blive selvstændig. Han startede sin virksomhed hjemme i køkkenet i Bagsværd. To år for inden havde han overtaget et dødsbo på Søhuse i Bagsværd: – Det var mere en ruin end et hus.
Han begyndte selv med at sætte huset i stand: – Jeg er ikke uddannet håndværker, men jeg kan godt slå søm i. Men den sidste finish sørgede rigtige håndværkere for.
Det var i hans eget drømmehus, at drømmene tog fart: – Jeg satte mig for, at jeg ville have Københavns bedste tømrerfirma. Jeg startede med to håndværkere – en møbelpolstrer og en VVS-mand. Og jeg var selv ude på gader og stræder. I en årrække stod jeg hver gang i tømrertøj under Go’Nat Bagsværd – så man kan godt sige, at jeg startede fra nul.
Martin blev matematisk-samfundsfaglig student fra Virum Statsskole i 1985, og heldigt nok lå DTU – hvor han læste til ingeniør – ikke ret mange kilometer fra hjemmet i Brede, hvor han var den mellemste af tre brødre. Som ung ingeniør boede han i både Herlev og Ballerup, inden han i 1997 rykkede til Bagsværd.

Professionel bestyrelse
– Når man har etableret sig som selvstændig, gør man alt for at løbe virksomheden op. Det er ikke for meget sagt, at jeg har prøvet alle jobfunktioner i min virksomhed. Det bliver man nødt til, særligt de første år. Men hver gang der var råd til det, ansatte vi straks en ny medarbejder. Når vi opdagede en god håndværker på byggepladserne, så sagde vi til vedkommende: Kom hen til os. Det har vi nok været både heldige og dygtige til, siger Martin Skou Heidemann.
Et afgørende ryk kom, da han besluttede sig for at få en professionel bestyrelse for Skou Gruppen: – Disse folk havde en indsigt, som jeg ikke selv havde. I stedet for at vi løb det hele op, pegede de på, at vi med fordel kunne opkøbe hensygnende tømrerfirmaer og lægge dem ind i vores virksomhed.
Den første virksomhed, som Martin Skou Heidemann opkøbte, lå i Hørsholm, og det er her Skou Gruppen i dag har hovedkvarter: – Vi ligger perfekt mellem Hillerød og København. Vi tiltrækker kvalificeret kontorpersonale fra området, fordi de foretrækker at arbejde hos os i stedet for at sidde i en kø på motorvejen. Vores håndværkere kommer fra hele Sjælland, for de skal jo ikke til Hørsholm, men ud på byggepladserne.
Skou Gruppen har i dag etableret sig som en storspiller, når det offentlige skal have bygget. Det drejer sig om opgaver for regionerne (hospitaler), Bygningsstyrelsen og kommunerne: – Vi er blevet specialister i at bygge for det offentlige. Vi holder en lav pris, vi udviser sociale hensyn, og vi kender til de krav, som de offentlige byggerier er underlagt – for eksempel, når der skal bygges børnehaver.

Dygtigere end en selv
Man kan ikke undgå at tænke, hvordan han som direktør i en stor virksomhed har tid til at sidde i byråd og tilhørende udvalg: – Heldigvis har jeg ansat medarbejdere, som er dygtigere end mig selv. Så jeg er fortrøstningsfuld. Mange er startet med at slå søm i for os, men de er nu mellemledere og med en fantastisk indsigt i, hvad der skal til, når vi står ude på byggepladserne. Nej, jeg behøver ikke længere at styre det hele selv. At min virksomhed går godt, giver mig nogle frihedsgrader, siger Martin Skou Heidemann, der har haft tillidsposter i Dansk Arbejdsgiverforening og brancheorganisationen Dansk Byggeri.
For næsten ti år siden meldte Martin Skou Heidemann sig ind i Venstre, men først ved det seneste kommunalvalg stillede han op: – Jeg har helt fra de unge år været interesseret i politik. Da så Pia Skou blev borgmesterkandidat, vidste jeg instinktivt, at jeg gerne ville være en del af det hold. Vi knoklede løs i valgkampen, og vi blev belønnet af vælgerne med en fremgang, så vi nu er fem byrådsmedlemmer fra Venstre. Det er rigtigt, at vi havde en skarp valgkamp. Men nu skal vi videre. Vi skal samarbejde til alles bedste i byrådet.
Martin Skou Heidemann betegner sig selv som stædig og flittig: – Ingen skal kunne sige, at jeg er en dovenlars. Jeg forsøger efter bedste evne at sætte mig ind i tingene. Byråds- og udvalgsarbejdet skal gøres ordentligt.
Helt naturligt har Martin Skou Heidemann plads i Trafik- og Teknikudvalget: – Men jeg har også en stor interesse for idræt, svømmehallen og biblioteket, som mine børn har været storforbrugere af. Derfor er jeg glad for, at jeg sidder i Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget. Jeg har også plads i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, og det rammer også mine interesseområder fra mit arbejde. Jeg har flere syriske flygtninge ansat i virksomheden, siger Martin Skou Heidemann.
Når lejlighed byder sig, så kan Martin Skou godt lide både at cykle og løbe i naturen. Han har tidligere spillet basketball i Virum og Gladsaxe: – På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at spille basketball igen, lyder det med et håb i stemmen.

Natur og by
Martin Skou Heidemann betegner Gladsaxes nærhed til natur på den ene side og København på den anden, som noget af det, der virkelig gør kommunen attraktiv: – Vi skal dog passe på. Det kan ikke undgås, at vi bliver flere i Gladsaxe, men vi skal tænke os om. Det er trist, når et ni-etagers højhus skæmmer villakvartererne.
– Vi har en solid økonomi i kommunen, for vi har mange tilflyttere til dyre boliger. Men vi skal ikke være tilfredse med at ligge i midten. Vi skal blive bedre, meget bedre, for det kan vi godt. Vi har et stort potentiale. Jeg mener, at vi kan gøre forholdene i skolerne og for de ældre bedre for de samme penge. Om ti år håber jeg, at Gladsaxe er blevet endnu rigere; at eleverne er blevet endnu bedre; og de ældre har fået moderne faciliteter. Og så vil det være dejligt, hvis både Høje Gladsaxe og Værebro Park er velfungerende byområder.


Martin Skou Heidemann
51 år. Direktør. Byrådsmedlem for Venstre.
Udvalg: Sidder i Kultur, Fritid og Idræt, Trafik og Teknik samt Beskæftigelse og Integration. Har sæde i Folkeoplysningsudvalget.
Bor sammen med Rigmor i Bagsværd, og de har seks sammenbragte børn: Daniel, Miriam, Simon, Solvei, William og Alfred. Har boet i Gladsaxe Kommune siden 1997.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top