Mellemfolkelig ildsjæl
Michael-Dorph-Jensen-17-18.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Michael Dorph Jensen er både til de røde faner og malerier. Foto: Kaj Bonne.
Michael Dorph Jensen fra Enhedslisten har kunnet bygge bro mellem sit faglige udgangspunkt og interessen for at hjælpe mennesker, der har brug for uddannelse, støtte og opbakning

Oprindeligt kommer han fra Lyngby. Er opvokset i Værløse i de såkaldte ”kaninbure” – rækkehuse i gasbeton og i Søndergårdsparken i Bagsværd.

64-årige Michael Dorph Jensen er det ene af Enhedslistens to nye byrådsmedlemmer. Han blev valgt ind ved kommunalvalget i november, og fra nytår fik han ud over fast stol i byrådssalen også sæde i tre stående udvalg.

Michael Dorph har ikke helt alderen til at være en rigtig ”68er”. Han var 14 år, da ungdomsoprøret begyndte, men han var dog gammel nok til, at de første bølgeskvulp ikke var faldet til ro, inden han sammen med jævnaldrende kammerater blev rundet af tidsånden.

Det gjorde et stort indtryk på ham, da han medvirkede i børnemusicalen ”Hvor er min hue?” på Gladsaxe Teater: – Jesper Jensen havde skrevet teksten, Erik Moseholm havde skrevet musikken, og Herman Stilling stod for scenografien. Musicalen handlede om kærlighed, frihed, fællesskab og mobning i skolen – det var også aktuelt dengang. Det var en brydningstid og midt under Vietnamkrigen, som optog os meget, husker Michael Dorph Jensen.

Som gymnasiast var Michael Dorph i starten af 70erne med til at starte den første ”Operation Dagsværk”, hvor der blev samlet penge ind til feltambulancer og skoler til befrielsesbevægelserne i Portugals kolonier Angola og Mozambique i Afrika. Michael Dorph blev student fra Gladsaxe Gymnasium i 1974. Han læste litteraturvidenskab på universitetet sideløbende med, at han havde gang i en masse aktiviteter sammen med spændende mennesker, som han blandt andet mødte i aktivistmiljøer og gennem de kollektiver, han boede i på den tid. Han fik bifagseksamen, men begyndte alligevel som pædagogmedhjælper: – Jeg arbejdede på fritidshjem/SFO og byggelegeplads. Jeg havde hele tiden interesseret mig for grafisk design, så jeg kom ind på Grafisk Højskole, hvor jeg blev uddannet grafisk designer.

Faglærer

Som grafiker arbejdede Michael Dorph Jensen i en lang årrække som underviser, hvor blandt andet undervisning af unge og flygtninge stod hans hjerte nær. Der var ofte tværfagligt samarbejde mellem uddannelsesprojekter og socialcentre. Han involverede sig i socialpolitiske projekter med de nævnte grupper, og han var også med til at producere det legendariske – og nu hedengangne – Politisk Revy.
I en femårig periode var han ansat på Produktionsskolen i Gladsaxe. Efter et par år på Københavns Tekniske Skole blev han arbejdsløs i 2003. Men han holdt lige skruen i vandet blandt andet fra et villasalg i Søborg i forbindelse med en skilsmisse. Michael Dorph Jensen videreuddannede sig med en master fra ”Cross Media Communication” og arbejdede fra 2006 som lærer og tillidsmand på Københavns Teknisk Skole, Medieproduktion – grafisk produktion og design, indtil han i sommeren 2017 gik på efterløn.


Eritrea på Afrikas Horn

I 80erne var Michael Dorph Jensen aktiv omkring nødhjælps- og bistandsprojekter i Eritrea sammen med eritreiske krigsflygtninge i Danmark. Desuden har han været tovholder og initiativtager til et projekt fra 2005 – 2016, hvor han og eritreiske flygtninge i Danmark i samarbejde med DTU, Danmarks Tekniske Universitet som donor har sendt IT udstyr til skoler i Eritrea. Ca. 60 skoler og lokale IT-træningscentre i Eritrea har fået komplette IT lokaler med 20 – 30 computere til hver skole.
Unge og voksne ”på kanten af arbejdsmarkedet” i Danmark har på renoveringsværksteder deltaget i klargøring og pakning af udstyret. DANIDA har via ordningen Genbrug til Syd betalt for transporten til Eritrea.
I tre omgange har Michael Dorph Jensen besøgt Eritrea, og han interesserer sig brændende for, hvordan det lille afrikanske land, der ligger klemt inde mellem de store naboer Etiopien og Sudan, udvikler sig. Han var dernede første gang under krigen mod Etiopien i 2000 og har siden været der i 2009 og 2013.

Politisk skoling
Michael Dorph Jensen blev medlem af VS i Gladsaxe i 1976, og tre år senere var han gennem partiets politiske skoling på Østerbro, hvor han boede og var aktiv i VS Afrikagruppe og VS Internationale udvalg.
For en halv snes år siden meldte han sig ind Enhedslisten, og de seneste fem år har han været aktivist. For to år siden blev han medlem af bestyrelsen. Sin grafiske kunnen fik han brug for i valgkampen, da han var med til at lave brochurer, plakater og annoncer for partiet.
– Jeg har ikke været i tvivl om mit ståsted. Det har altid interesseret mig at ændre verden og hjælpe mennesker, der har det svært. Der har nok også været en rød tråd med de ting, som jeg har beskæftiget mig med. Efter at jeg er gået på efterløn, kan man nærmest påstå, at jeg er fuldtids byrådsmedlem – for jeg sidder i tre udvalg. Jeg er formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Det rammer noget af det, som jeg har arbejdet med i årevis, og så sidder jeg også i Trafik og Teknik samt Sundhed og Rehabilitering. Jeg har heldigvis den fornødne tid, så jeg kan forberede mig til møderne, siger Michael Dorph Jensen, som også er glad for sin plads i hhv. beboer- og pårørenderådet på Møllegården og Integrationsrådet.
Enhedslistens nye mand i byrådssalen fremhæver den gode samtale, som man som menneske pludselig kan havne i: – På Møllegården har jeg mødt Ebbe på 84. Han er et livstykke og formand for beboer- og pårørenderådet. Derhjemme har jeg min underbo, som er tidligere jord- og betonarbejder og amatørarkæolog på 82. Det er spændende at tale med mennesker, der har oplevet noget og har lyst til at fortælle om det.

Trommer og tværfløjte

Fritiden bruger Michael Dorph på blandt andet at spille på trommer og tværfløjte. Det har han gjort i 50 år, så hans repertoire spænder fra det flippede musik til rock, græsk- og brasilianskinspireret musik: – Jeg har også spillet på trommer ved flere kurdiske bryllupper.

Fodboldstøvlerne bindes på AB, hvor Michael Dorph spiller veteranbold, og så maler han. Han har designet og malet et 5-etagers gavlmaleri på Nørrebro og har udstillet i kunstforeninger.
Det politiske arbejde gør dog et vist indhug i de ovennævnte aktiviteter, fordi byrådsarbejdet kræver fuld opmærksomhed: – Gladsaxe har nogle spændende skoler. Vi har mange aktive foreninger, og der er en masse aktivitet på de grønne områder. Jeg ser gerne, at Gladsaxe igen bliver den foregangskommune, som den var, dengang jeg kom hertil som barn. Det kunne vi måske blive igen på f.eks. autismeområdet – eller vi kunne være mere eksperimenterende i uddannelsen af de unge. Jeg ser også gerne, at borgeren/borgerne involverer sig og bliver inddraget i fællesskabet. Ikke mindst de familier, unge- og voksne medborgere, hvis dagligdag er en hård cocktail af sociale problemer og udfordringer.

Om ti år håber Michael Dorph, at Gladsaxe har opfyldt intentionerne for de grønne mål. At der er blevet arbejdet konsekvent med bæredygtighedsmålene, fordi der ligger et potentiale på tværs af de politiske partier. At borgerinddragelsen er blevet endnu bedre.

– Inden for de næste fem år går en fjerdedel af vores sosu-assistenter på pension. Det må ikke føre til, at velfærdsteknologien ender med at blive en erstatning for de medarbejdere, som ellers plejer de ældre og som er i stand til at imødekomme deres behov og samtidig tale med dem. Vi skal have råd til at yde en ordentlig service.

Michael Dorph Jensen
64 år. Efterlønner. Bifagseksamen i litteraturvidenskab, grafisk designer og masteruddannelse i kommunikation. Byrådsmedlem for Enhedslisten.
Udvalg: formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Sidder i udvalgene for Trafik og Teknik samt Sundhed og Rehabilitering. Også medlem af beboer- og pårørende råd på Møllegården og Integrationsrådet.
Bor i Buddinge sammen med Eva. Har en søn på 30 år fra første ægteskab.

1 kommentar om “Mellemfolkelig ildsjæl”

  1. Flot personligt portræt, Tillykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top