annonce
Grønt tag fuldender Svanemærket børneinstitution
grønt-tag.jpg
Elverdammen på Christianehøj har fået masser af græs på taget for at opsamle regnvandet og dermed aflaste kloaknettet. Foto: Privat.
Elverdammen skal være det gode eksempel til efterfølgelse

I Gladsaxe Kommune er bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål på dagsordenen. Kommunen har fået sin første Svanemærkede børneinstitution, hvor et grønt tag er med til at klimasikre og forsinke de stigende mængder regnvand.
Det regner i gennemsnit hver tredje dag i Danmark, viser tal fra DMI. Og når himlen åbner sine sluser, går det nogle gange ganske heftigt for sig. Det var tydeligt så sent som i august, hvor vi fik besøg af en lang række skybrud.

De store mænger regnvand stiller krav til vores kloaknet, som skal på overarbejde. For at forhindre overfyldte kloakker arbejder man flere steder på at skybrudssikre og installere løsninger, som aflaster kloakkerne, blandt andet i Gladsaxe Kommune.

– Vi arbejder med en masse projekter inden for håndtering af regnvand. Vi vil dog gerne tage skridtet ekstra og være forrest, når det kommer til klimatilpasning og bæredygtighed, fortæller Daniel Pedersen, projektleder hos Gladsaxe Kommune.

Som en del af kommunens fokus på bæredygtig udvikling byggede man tidligere på året Gladsaxes første Svanemærkede børneinstitution: Elverdammen. Den er mere miljøvenlig end traditionelt byggeri og udmærker sig blandt andet ved, at der slet ikke anvendes PVC, ligesom der er høje krav til bl.a. energiforbrug, affaldshåndtering, ventilation, akustik og dagslys.

Når regnen regner oppe på taget
Der er også blevet stillet krav til børneinstitutionens regnvandshåndtering – blandt andet et tag, som forsinker vandet mere end et traditionelt, grønt tag.

– Vi har valgt at få installeret et grønt tag med fokus på at håndtere større regnmængder på taget. Taget opmagasinerer mere end 10 års regn og forsinker vandet, som langsomt ledes til kloakken, hvis det ikke er fordampet. Samtidig bidrager det til et bedre mikroklima og en bedre biodiversitet. Vi er glade for løsningen og har planer om at beklæde en anden institution med taget næste år, fortæller Daniel Pedersen.

Ud over at have en stor betydning for regnvandsforsinkelsen har taget også en betydelig isolerende effekt på bygningen. Det gælder både vinter og sommer. Derudover forlænger taget tagpappens levetid markant.
Teknologisk Institut skal snart i gang med at udføre en lang række tests på det grønne tag ved Elverdammen, der skal give Gladsaxe Kommune et mere nøjagtigt billede af, hvor effektivt taget er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top