Man bliver glad i låget af at spille olietønder
olietønder.jpg
Johanne Høy Hansen i færd med at undervise Junior Steelbandet i musikskolens lokaler på Telefonfabrikken. Foto: Nanna Schäfer Dinsen
Siden 1979 har man i Gladsaxe Musik- og Billedskole, kunne spille på olietønder

Et unikt akustisk instrument
’’Når jeg siger til folk, at jeg spiller olietønder, forestiller de sig, at jeg står med en stor kæp og slår på siden af en tønde. ’’
Sådan udtalte en af drengene fra Gladsaxe Musik- og Billedskoles junior steelband sig, da jeg en onsdag eftermiddag, besøgte dem til deres undervisning.

Det skal dog siges, at en olietønde bestemt er meget mere, end en tønde man slår på. En olietønde er et akustisk instrument med masser af smukke toner. Man kan derfor spiller melodier på en olietønde, ligesom man for eksempel kan på et klaver.

En helt særlig historie
I Gladsaxe Musik- og Billedskole har olietønderne en helt særlig historie. Den for nyligt pensionerede underviser Jørgen Gjesing Jensen, importerede selv olietønderne, der oprindeligt stammer fra Caribien, til Danmark.
I 1979 oprettede Jørgen Gladsaxe Steelband, der blev det allerførste af sin slags herhjemme. Siden da er det strømmet til med elever, der har ladet sig fascinere af at spille på det spændende og unikke instrument.
I dag varetages undervisningen i olietønder af Johanne Høy Hansen, der selv har selv en lang historie hos Gladsaxe Musik- og Billedskole, hvor hun i 18 år har spillet trommer, percussion og olietønder.
Udover at undervise, spiller Johanne fortsat selv i Gladsaxe Steelband.

Junior Steelbandet
I Gladsaxe Junior Steelband bliver der både spillet olietønder, trommer og percussion. Eleverne, der er mellem 10-15 år gamle, hygger sig sammen og får et godt socialt sammenhold, mens de spiller.
’’Vi har brug for, at der er endnu flere der starter til olietønder, for det fedeste er, når vi er mange der spiller sammen, ’’, siger en af eleverne.
Stemningen i undervisningen er fantastisk, og det er tydeligt, at det er en flok glade elever, der forlader lokalet da undervisningen slutter.
’’Olietønder er både et instrument for piger og drenge’’ understreger Johanne med et smil.
’’Og jo flere vi er, jo sjovere bliver det, siger hun.

Slagtøj og blæs for de mindste

For de lidt yngre har musikskolen også et tilbud, hvis man har lyst til at prøve kræfter, med at spille sammen med andre. Til slagtøj og blæs får eleverne mulighed for at spille på forskellige slagtøjsinstrumenter som olietønder, percussion og basuner. Forestil dig at have muligheden for at træde ind i et lokale fyldt med store olietønder og blæseinstrumenter i alle farver og størrelser. Forestil dig så, rent faktisk få lov til at spille på det hele.

Til slagtøj og blæs underviser Johanne Høy Hansen sammen med Stefen Blume. Til daglig underviser Stefen i trækbasun og tuba. Sammen har de to undervisere kompetencer, der hurtigt kan forvandle et slagtøj og blæs hold, til et helt lille orkester.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top