Traditionen blev fulgt
bog.jpg
Mange børn tog imod tilbuddet om at få en soldaterbog og løse nogle opgaver. Foto: Niels Rasmussen
Befæstningens dag på Gladsaxefortet og genindvielsen af Bagsværd Fort trak mange besøgende til

Solen skinnede i allerbedste efterårsstil, og publikum strømmede til, da der i søndags var Befæstningens dag på Gladsaxefortet og genindvielse af det – i hvert fald på ydersiden – nydelige Bagsværd Fort. Sådan er det hvert år.
Der er masser at kigge på, når der laves en mindre teltlejr ved Gladsaxefortet på Batterivej.

Nu er det jo 100 år siden 1. verdenskrig sluttede, og man kan se, hvordan de danske soldater levede dengang. De måtte heldigvis nøjes med at forberede sig og kom ikke i kamp.
Ikke mindst for de mange børn, der møder frem sammen med forældrene er det en god dag i ”søndagsskolen”, for de kan virkelig lære meget.

Alene det at stå på en trappestige og få forklaret og demonstreret hvordan et periskop virker, så man kan stå i en skyttegrav og kigge over mod fjenden uden at risikere at få en kugle i hovedet var tydeligvis interessant.

Der var mulighed for de unge mennesker for at få en soldaterbog, og så skulle de løse nogle opgaver. De kunne også besøge en madbod, hvor den stod på fedtemadder og spegepølse og måske en citronvand i en flaske med patentprop.

Der var musik og hjemmeværnet anno 2018 var der selvfølgelig også.

Og man kunne se fortet, der flere steder er ved at gå i opløsning.

Genindviet
Efter halvandet års arbejde står ydersiden af Bagsværd Fort nu færdig, og her er facaden en pryd at se på. Mange valgte at lægge vejen forbi søndag formiddag, da der var officiel genindvielsen med borgmestertale. Lokalhistorisk Forening var med og kunne fortælle om mange detaljer omkring fortet.
– Befæstningen fik aldrig nogen militær betydning, Og 1920, efter 1. verdenskrig, var tiden løbet fra dem, og man besluttede at nedlægge dem.

-Heldigvis står de fleste af dem her stadig. Og i dag kan vi så glæde os over dem til langt mere fredelige formål., sagde borgmesteren
Og hvor er her blevet flot. Nu kan man se, hvordan fortet så ud, dengang det blev bygget for 125 år siden. Det var i 1893, og dengang lå fortet i det åbne land med marker og gårde omkring.

bagsværd
Interessen for at se det renoverede Bagsværd Fort var stor søndag formiddag. Foto: Niels Rasmussen

IMG_1127
Det var ikke lige finere franske madlavning soldaterne blev præsenteret for i 1918. Men der skulle bare noget energi indenbords når der skulle graves skyttegrave. Foto: Niels Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top