Kør forsigtigt på elcyklen
Elcykel-COLOURBOX37088000.jpg
En elcykel kan være en god og hurtig måde at komme rundt på - hvis man kører forsigtigt. Foto: Colourbox.
Især ældre over 54 år kommer til skade på elcykler

En elcykel kan være en god og grøn måde at komme rundt på og samtidig få lidt motion, hvis benene ikke er hvad de har været, eller man har langt til arbejde.

Salget af elcykler stiger markant fra år til år. Brancheforeningen Danske Cykelhandlere anslår, at der sidste år blev solgt omkring 55.000 elcykler i landets cykelforretninger mod cirka 40.000 året før.

Også på Gladsaxe Rådhus indkøber man el-cykler, som personalet med flere kan låne i stedet for at tage bilen.

Mange af elcyklerne på Gladsaxes cykelstier kører hurtigt – nogle af dem op til 45 km/t – og cyklerne er tungere end almindelige cykler. Ifølge Forbrugerrådet Tænk vejer en typisk bedstemor-cykel typisk 15-16 kilo, mens den i elcykel-udgaven typisk vejer 23 – 27 kilo.

Og det er især dem på bedstemor-elcyklerne, der kommer til skade.

– Halvdelen af alle elcyklister som kom galt afsted i trafikken i 2018, var over 54 år. Uheld på elcykler involverer relativt ofte flere trafikanter, sammenlignet med uheld, hvor den forulykkede kører på en almindelig cykel, hvilket kan indikere, at elcyklisters uheld er mere alvorlige, siger Danmarks Statistik.

I 2018 kom i alt 16.441 cyklister til skade i trafikken, heraf var 16.097 af ulykkerne på almindelige cykler og 344 på elcykler. Elcykler stod altså for to procent af alle cykeluheld med personskade i 2018. Antallet af ulykker på elcykler er desuden stigende.

– Stigningen af ulykker hænger sammen med et stigende antal af elcykler på de danske cykelstier, men kommer også af, at elcyklen er en ny transportform. Bilister og almindelige cyklister er ikke vant til elcyklen, som ofte ligner den almindelige cykel. Derfor undervurderer de elcyklens fart, og det kan skabe farlige situationer, skriver partnerskabet Gate 21, i en udgivelse om test af elcykler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top