AB Julecup er årets håndboldbegivenhed
AB-Julecup-8.jpg
Der var gang i håndbolden i Gladsaxes håndboldhaller i weekenden. Foto: Peter Kenworthy
Det er ingen overdrivelse at kalde AB Julecup for årets største håndboldbegivenhed i Gladsaxe Kommune

I over 40 år har der været spillet håndbold i juledagene, og for nittende gang er det AB Håndbolds støtteforening SAVE, som er arrangør.

Der er et liv og en summen uden lige i hele syv haller rundt om i kommunen, hvor der spilles ungdomshåndbold fra U9-rækken op til U17 for både drenge og piger. Stævnets epicenter er AB Hallen på Skovdiget 1 i Bagsværd, hvor der spilles fra morgen til aften i tre dage på tre baner.

Næsten 1300 aktører, det vil sige både spillere, trænere og hjælpere suppleres af flere hundrede frivillige medarbejdere, som oftest er ældre spillere fra AB’s egen hånboldafdeling. Derudover rekrutterer man de forældre, som har lyst til at bruge et par dage af juleferien til at give en hjælpende hånd med. De står for alt det praktiske, lige fra dommertjanser til hjælp i madboder osv.

Hold fra Frankrig og Holland er med
Turneringen er international, og blandt deltagerholdene er en række hold fra Gladsaxes venskabsby Gagny i Frankrig. Egentlig plejer Koszalin fra Polen også at være med, men det hold, som skulle have deltaget, kunne ikke komme afsted, da trænerens kone var højgravid…

Derudover var yderligere en fransk klub, Villemomble, og en hollandsk, Achilles, rejst til Danmark for at dyste mod de danske klubber, som foruden værterne fra AB også inkluderede en lang række foreninger fra Storkøbenhavn, Sjælland og Lolland-Falster.

– Kommunen støtter udenlandske klubber med rejsegodtgørelse, fordi de kommer fra venskabsbyerne, hvilket jo gør, at de har større interesse i at komme, så det er vi glade for, fortæller Ronnie Geyer Chmura, som er formand for støtteforeningen SAVE, og dermed turneringens øverste myndighed.

”Det vigtigste er det sociale liv og sammenholdet”
Det er dermed ikke AB Håndbold, som er organisator af turneringen, men dem, som via støtteforeningen nyder godt af de midler, der kommer ind via stævnet. Det kan være økonomisk støtte til at rejse til stævner, anlægsarbejder (eksempelvis en strandhåndboldbane) og reparationer.

Det vigtigste for stævneledelsen er dog hverken økonomi eller gode resultater. Alle deltagere skal have en god oplevelse, både sammen med deres egne holdkammerater, og på tværs af klubber og landegrænser.
– De unge mennesker skal have det sjovt og godt, og vi er ligeledes gode til at mobilisere forældregrupperne. Det vigtigste er det sociale liv og sammenholdet, som er ekstra vigtigt, når man er til stævne. Vi har flere overnattende spillere end vi havde regnet med, fordi mange ”nærklubber”, som godt kunne have kørt hjem, i stedet vælger at blive og være sammen med venner, kammerater og modspillere fra de andre klubber, siger Ronnie Meyer Chmura.

De tilrejsende spillere er indkvarteret på Buddinge Skole, som huser op til næsten 700 trætte håndboldspillere. Mange stævner har tradition for at holde en samlet fest, men til AB Julecup er der ”fri leg”, så hygge og socialt samvær opstår spontant.

Allerede i januar starter årshjulet igen. Her afholder støtteforeningen SAVE de indledende møder med Gladsaxe kommune om lån af hallerne til AB Julecup 2020.
Mere info og resultater:
www.abjulecup.dk

Der blev spillet masser af god håndbold, men det vigtigste ved årets AB Julecup er det sociale liv og sammenholdet. Her er der liv og glade dage på tilskuerpladserne i Gladsaxe Sportshal. Foto: Peter Kenworthy.

Der blev spillet masser af god håndbold, men det vigtigste ved årets AB Julecup er det sociale liv og sammenholdet. Her er der liv og glade dage på tilskuerpladserne i Gladsaxe Sportshal. Foto: Peter Kenworthy.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top