Hvad sker der med de madrester vi sorterer?
Skraldebil.jpg
Det madaffald vi sorterer bliver til el, varme og gødning, efter at skraldebilen har hentet det. Foto: Peter Kenworthy.
Gladsaxe Kommune afsætter sit madaffald gennem Vestforbrænding, som hvert år håndterer mere og mere madaffald. I 2017 blev det tilsammen til næsten 19.000 tons

Ifølge Vestforbrænding bliver madaffaldet kørt til en virksomhed der fjerner urenheder og neddeler det til en såkaldt pulp. Herefter kommer pulpen til et biogasanlæg, hvor den bliver blandet med gylle og forgasses.

Madrester fra Gladsaxe eftersorteres hos HCS i Glostrup og pulpen køres derefter til Hashøj biogasanlæg, fortæller Gladsaxe Kommune. Ifølge kommunen kan biogassen afsættes til naturgasnettet, hvor den kan bruges til både el, varme og transport. Restproduktet kommer tilbage til markerne, hvor det bruges som erstatning for kunstgødning.

Man må komme frugt og grønt; gryn, korn, ris, pasta og brød; æg og æggeskaller; kaffegrums og kaffefiltre; teblade og teposer; kød, fisk, ben og knogler; pålæg, sovs og fedt; fordærvet mad; brugt køkkenrulle og afskårne blomster i beholderen til madaffald.

Til gengæld må man ikke komme middagsservietter, potteplanter, dyrestrøelse eller haveaffald i beholderen.

Hvis man vil rangere endnu højere på den grønne hitliste, og samtidig spare penge, bør man selvfølgeligt så vidt muligt undgå at smide mad ud.

Gladsaxe Kommune har som mål at man når op på en samlet genanvendelse af husholdningsaffald på 50 procent i 2022. I 2018 genanvendtes cirka 23 procent, så der er et stykke vej endnu. Indsamling af madaffaldet, som startede sidste sommer, vil dog bidrage til at nå målet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top