En sten fra hjertet
Genforeningssten.jpg
Arne Fogt (tv) fra Synnejysk Ambassade og Preben Mangart fra Grænseforeningen var med til at markere Genforeningen foran genforeningsstenen i Bagsværd. Foto: Foto: Kaj Bonne.
Genforeningen blev markeret ved Genforeningsstenen i Bagsværd

For 100 år siden overgik Sønderjylland fra Tyskland til Danmark. Det skete efter at Nordslesvigerne havde ”stemt Sønderjylland tilbage til Danmark” ved en folkeafstemning i februar. I maj overtog dansk militær så kontrollen med landsdelen, og i juni overtog den danske regering styret.

Grænseforeningen havde opfordret danskerne til at lave et event ved deres genforeningssten den 14. maj.

Mange planlagte arrangementer i markeringen af 100-året for Genforeningen var dog blevet ændret eller aflyst på grund af coronavirussen. Men ved genforeningsstenen i Bagsværd, på hjørnet af Bagsværd Hovedgade og Bagsværdvej, blev genforeningen markeret.

– I 1864 mistede vi en tredjedel af Danmark. I 1920 fik vi noget af det igen, og det er vi stolte af, og det vil vi gerne fejre, fortæller Preben Mangart fra Grænseforeningen, som var primusmotor for arrangementet.

Ambassaderådsmedlem i Synnejysk Ambassade Storkøbenhavn, Arne Fogt holdt tale.

– Genforeningen har I hørt meget om, men rejsningen af genforeningsstenene ikke er så kendt, sagde Arne Fogt til en intim forsamling.

Han fortalte om stenen, der blev fundet under et vejarbejde, rejst den 20. november 1920 og indviet på Genforeningsdagen i 1921. Udgifterne til rejsningen blev dækket af en indsamling.

Der er rejst omkring 600 genforeningssten i Danmark – fra Lemvig til Nykøbing Falster. De fleste er sat op og bekostet på lokalt initiativ, og alle stenene er i dag fredet.

Man kan se et kort og en oversigt over samtlige genforeningssten på www.genforeningssten.dk

Der blev sunget ”Som en rejselysten flåde” foran Genforeningsstenen. Foto: Kaj Bonne.

Der blev sunget ”Som en rejselysten flåde” foran Genforeningsstenen. Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top