Coronavirussen har medført en økonomisk krise, og regeringen har derfor, blandt andet, ekstraordinært fjernet det såkaldte anlægsloft for i år. Det betyder, at kommunerne og regionerne får fri mulighed for at fremrykke investeringer, som kan igangsættes hurtigt og som udgangspunkt afsluttes i 2020.
På byrådsmødet i sidste uge besluttede man at fremrykke anlægsprojekter til planlagt og periodisk vedligehold, til forbedring af udearealer på dagtilbud og skoler, fra puljen til energiforbedringer, samt at gennemføre indeklimaforbedringer i to af rådhusets fløje.
Kommunen har også henvendt sig til Kommunernes Landsforening og finansministeren, om at man allerede nu burde beslutte at sætte kommunerne fri for anlægsloftet i 2021.
Vi har pengene
Der var ros til indstillingen og de valgte projekter fra byrådsmedlemmerne.
Martin Skou Heidemann (V) mente at anlægsloftet er reelt i Gladsaxe.
– Vi har rent faktisk pengene, men det er hele tiden det her loft som er en hindring for os, pointerede han.
– Og vi er jo alle sammen enige om, at vi synes at anlægsloftet skal suspenderes i 2021, tilføjede borgmester Trine Græse (A).
Trine Henriksen (Ø) mente at jo mere Gladsaxe Kommune fremrykker nu, jo mere plads skaber man på anlægsrammen i de kommende år.
Og flere af byrådsmedlemmerne pointerede, at det var vigtigt at have et klimafokus på projekterne.
– Vi skal fremme endnu mere på de energibesparende områder, mente Lars Abel (C).
– Det er særdeles godt med de klimavenlige renoveringer og anlægsprojekter, som både giver os nogle økonomiske besparelser, men i særdeleshed også nogle klimabesparelser, fortalte Christina Rittig Falkberg (B).
Klimafokus, tak
I Klimarådets seneste rapport anbefales det, at alle større offentlige anlægsinvesteringer og andre beslutninger om infrastruktur konsekvensberegnes for klimaeffekter. I et nyligt udspil fra Kommunernes Landsforening, foreslås det, at kommunerne bør ”gå foran i at drive en udvikling i retning af byggeri og anlæg med lavere CO2-aftryk”.
Gladsaxe Bladet har sendt flere henvendelser til Gladsaxe Kommune, og spurgt om hvorvidt og hvordan man har tænkt et klimafokus ind i de planlagte projekter, og om man har regnet på hvordan de spiller ind på Gladsaxes samlede CO2-udledning, men har ikke modtaget svar inden redaktionens deadline.
Gladsaxe Kommune skriver i Gladsaxestrategien, at kommunen ”vil være en klimavenlig by med et bæredygtigt forbrug, hvor vi passer på vores resurser og sikrer bæredygtigt forbrug og produktion i tråd med verdensmål 12” – hvor der blandt andet står, at man skal opnå en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcer.