Pas på kryds
Cyklist.jpg
Foto: Peter Kenworthy.
Cyklister og bilister skal passe ekstra på i vejkryds

De seneste måneder har der været begrænset med trafik på vejene. Men nu stiger antallet af bilister og cyklister på vejene igen. Desværre vil antallet af trafikulykker sandsynligvis også stige.

Der er særligt ét sted, hvor det går galt. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik både bilister og cyklister til at holde ekstra godt øje med hinanden, der hvor deres veje krydses. Det sker med kampagnen ”Brug 2 sek. mere”, som man vil kunne møde i de 60 kommuner – heriblandt Gladsaxe – der er med i kampagnen.

Kampagnen fokuserer på vejkrydsene. Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det nemlig i et kryds eller ved en sidevej. Typisk fordi den ene trafikant overser den anden eller fejlbedømmer den andens fart.

– Det er vigtigt, at både bilister og cyklister bruger to sekunder mere på at orientere sig, når man nærmer sig et kryds, i stedet for bare at køre videre på rutinen, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Voldsomme kræfter
Når en bil og en cyklist kolliderer, kan det især gå hårdt ud over cyklisten, også selv om bilen når at bremse lidt ned. Hvis en bil for eksempel rammer en cyklist med 40 km/t., så svarer det til, at cyklisten falder ned fra 2. sal. Det viser beregninger fra firmaet Dancrash, som rekonstruerer og analyserer færdselsuheld.

Hvert år er der i gennemsnit cirka 500 cyklister, der kommer alvorligt til skade, og omkring 30 cyklister der bliver dræbt i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet. Hertil skal lægges et meget stort mørketal.
I syv ud af ti tilfælde hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et kryds eller ved en sidevej. I Københavns Vestegn kom 189 cyklister alvorligt til skade eller blev og dræbte i perioden 2014-2018.

Gode råd til cyklister:
– Afpas din fart før kryds og sideveje, så du kan nå at standse, hvis det bliver nødvendigt.
– Brug 2 sek. mere på at orientere dig, før du kører frem.
– Vær opmærksom på højresvingende biler, der kommer bagfra, og venstresvingende biler, der kommer forfra.

Gode råd til bilister:
– Afpas din fart før krydset, så du kan nå at standse, hvis det bliver nødvendigt.
– Brug 2 sek. mere på at orientere dig, før du kører frem.
– Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top