Så er skoleåret i gang
Bagsværd-Friskole-2.jpg
Eleverne på Bagsværd Friskole mødte mandag til den traditionelle fællesskabs-festdag. Foto: Kaj Bonne
Skoledagen burde blive nogenlunde normal selvom smittetallet stiger. Gladsaxes skoler tager forholdsregler

Skoledagen har været væsentligt anderledes for børn og lærere i corona-tiden.  Først blev skolerne lukket ned, og klasseundervisning blev afløst af hjemmeundervisning. Så blev der åbnet op til skoledage med skift, små grupper, udelæring og hyppig håndvask og afspritning.

Og så blev der meldt ud 1. juli fra Undervisningsministeriet, at skoledagen for eleverne i folkeskolerne skulle tilbage til noget der ligner normale forhold efter sommerferien.

Skolerne skal således kunne undervise efter de almindelige bestemmelser i lovgivningen, selvom der fortsat er fokus på konsekvent håndtering af smittetilfælde, hygiejne, hyppig rengøring og afstand i visse sammenhænge. Pauser skal så vidt muligt holdes klassevis og forskudt.

’Almindelig’ skoledag
I sidste uge meldte Undervisningsministeriet ud, at ”der stadig en række retningslinjer for at forebygge COVID-19-smittespredning, som vil præge hverdagen. Det gælder for eksempel hygiejne, afstand i visse sammenhænge og konsekvent håndtering af smittetilfælde”.

Gladsaxe Kommune sendte i fredags forældrebreve ud, hvor man blandt andet fortalte at der bliver tale om en ”almindelig” skolehverdag – klassevis og med fuldt skema, samt med god afstand ”hvor det er muligt”, høj hygiejne, daglig rengøring og hyppig håndvask. Desuden skal forældrene fortsat aflevere børnene udenfor.

Også selvom den stigende corona-smitte giver en vis utryghed og usikkerhed hos forældre, lærere og skoleledere, efter at smittetallet er begyndt at stige igen og mange børn og voksne kommer hjem fra lande der, som Spanien, har et højere smittetal end Danmark.

Har glædet sig
På Bagsværd Friskole har man kunne mærke coronareglerne i foråret, der ligesom de andre skoler i kommunen blev brugt på at træne forholdsregler med eleverne. Og de nye 0.-klassers skolestart bekræftede coronatidens udfordringer, fortæller skoleleder Mads Aarø, der har set frem til at det nye skoleår kunne skydes i gang med den traditionelle velkomst.

– Det er en festdag, hvor alle familier møder talstærkt op og tager hul på et nyt år med fællesskab, læring og nye venskaber, siger Mads Aarø.

Formanden for Gladsaxe Lærerforening, Thomas Agerskov, mener også at det er glædeligt, at det nu igen bliver muligt at gennemføre undervisning efter hensigten.

– Vi skal selvfølgelig alle være opmærksomme på, at Corona stadig er i blandt os. Jeg er sikker på, at der vil være gode lokale løsninger, som sørger for, at alle kan møde op til en tryg hverdag, fortalte han.

Verdensomspændende problemstilling
Nedlukningen har dog haft store konsekvenser for undervisningen i store dele af verden, hvor Corona-pandemien har ført til den største forstyrrelse af undervisningen på verdensplan nogensinde, kunne man desuden læse i et policy brief fra FN. I midten af juli var skoler lukket i over 160 lande.

– Vi står overfor en generationsmæssig katastrofe, som risikerer at underminere årtiers fremskridt og forværre forankrede uligheder, pointerede FN’s generalsekretær, António Guterres.

På den anden side har krisen også stimuleret innovation i uddannelsessektoren, og vi er blevet mindet om lærernes vigtige rolle, fortæller FN i briefen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top