Utrygheden stiger
Men antallet af drab er faldende på landsplan. Mange slås ihjel af en partner eller et familiemedlem

Der har været en del voldelige episoder i Gladsaxe på det seneste. Også med dødelig udgang.

For et par uger siden blev en mand skudt og dræbt på Gyngemose Parkvej i Mørkhøj. Ugen inden var der en skudepisode i Høje Gladsaxe. Og tidligere på året var der er banderelateret drab på Tinghøjvej og der blev affyret skud på Vadgårdsvej.

Den store mediedækning af disse sager er, måske forståeligt nok, med til at skabe utryghed. Ifølge politiets tryghedsundersøgelse for 2019 er borgernes tryghed og tilliden til politiet i hvert fald dalende.

I Gladsaxe Kommune er antallet af borgere, der føler sig trygge i deres nabolag, ifølge tryghedsundersøgelsen, 79 procent (og 69 procent i Høje Gladsaxe) – et stykke under landsgennemsnittet på 85 procent.

Færre drab de seneste år
Tal fra Danmarks Statistik viser samtidig at antallet af anmeldte manddrab på landsplan generelt er temmelig svigende fra år til år, men at antallet af anmeldelser af manddrab generelt er faldet siden halvfemserne.

En rapport fra Justitsministeriet, der har analyseret drabssager i Danmark fra 2012 til 2017, viser desuden at en af de største drabskategorier er partner- eller familiedrab. 11 procent af drabene er begået i kriminelle miljøer, hvilket er det samme procenttal som drab begået af psykisk syge, som ikke var i familie med offeret.

Tal fra Eurostat viser at der blev begået 0,93 bevidste drab i Danmark per hundrede tusinde beboere i 2018. Væsentlig færre end i europæiske lande som Finland og Belgien, lidt mindre end i Sverige og Storbritannien, flere end i lande som Tyskland og Spanien, samt næsten dobbelt så mange som i Norge.

I flere lande i Central- og Sydamerika er dette tal dog over 50 gange højere end i Danmark, i USA er tallet fem gange højere, og i Thailand tre gange højere.

Ifølge et interaktivt drabskort på dr.dk var der 26 drab i Gladsaxe mellem 1992 og 2016. Syv af dem skuddrab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top