Kvindefodbold: Rollemodeller og plads til piger
FC-Bella-04-48-20.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Træning i FC Bella for U14 på Gladsaxe Stadions kunstgræsbane. Foto: Kaj Bonne.
I FC Bella er der kun fodboldspillere som er piger. Det er en fordel med et miljø hvor der er plads til at være ked af det over en fejl

– Spil Chili! Se op! I skal huske at orientere jer!

25-årige Rikke Rosa Eklander Nielsen er træner i FC Bella for U14 holdet. Hun er også selv spiller på kvindesenior.

Rikke Eklander Nielsen har spillet fodbold i FC Bella, siden hun var 10 år. Som teenager rykkede hun til en anden klub for at spille på et højere niveau, men blev grebet af teater og ville gerne have tid til det også.

– Så rykkede jeg tilbage til Bella. Det var her mine gamle veninder var, fortæller hun.

Fodbolddøtre
FC Bella er en fodboldklub udelukkende for piger. Klubben har lokaler på Mørkhøj Skole og det er også der sommertræningen er. Om vinteren træner pigerne blandt andet på kunstgræsbanerne på Gladsaxe Stadion og de mindste er inde døre på Grønnemose Skole.

– Hver vinter mister vi cirka 10 % af spillerne, fordi vi ikke har baner til vinterbrug ved Mørkhøj Skole. Der er langt herop for mange af spillerne, siger Finn Lauritzen som er bestyrelsesmedlem hos FC Bella.

FC Bella blev stiftet i 1994 af en gruppe fædre, blandt andet Jimmy Magelund som stadig er aktiv, der selv spillede fodbold og som gerne ville skabe nogle muligheder for deres børn. Som alle var døtre. Tanken om en fodboldklub for piger lå lige til fodboldbenet.

Anden slags spiller
Finn Lauritzen og Olí Eyjólfsson er begge bestyrelsesmedlemmer og har begge døtre som spiller eller har spillet i FC Bella. Som mange andre fritidsaktiviteter er meget af arbejdet båret af frivillige hænder. Men de gør det gerne, for der er en særlig stemning i FC Bella.

– Vi kender alle hinanden personligt. Vi hilser og giver en krammer – altså hvis det ikke lige var for corona, siger Olí Eyjólfsson.

Alle tre medlemmer i FC Bella som Gladsaxe Bladet har talt med fortæller om den særlige stemning, som der er i en fodboldklub for kun piger. Der er plads til flere følelser og flere forklaringer.

– Piger er mere følsomme. De bliver mere kede af de, hvis de laver en fejl eller hvis de ikke får spilletid, fortæller Rikke Eklander Nielsen, som selv har spillet fodbold på højt niveau i en anden klub.

– Derude er der ingen kære mor. Men Bella er en breddeklub, så der er plads til alle. Og så er der et ekstra fokus på piger her. I andre klubber er drengene endnu mere konkurrencemindede. De laver en fejl eller falder og så rejser de sig igen. Sådan fungerer pigerne ikke, fortæller hun.

Frys! Se jer omkring!
Det kan hurtigt komme til at lyde som om pigerne som spiller i FC Bella er bløde og spiller med følelserne uden på tøjet i en kedelig omgang fodbold. Men sådan er det ikke.

– De er dygtige! Rigtigt dygige og de træner hårdt. Ofte hårdere end drengene, siger de to bestyrelsesmedlemmer samstemmende.

Da Rikke går tilbage til træningen, flyver der også konstant ændringer, opfordringer og pludselig råber hun fryys!

Alle pigerne står stille. Hun beder dem se sig omkring. Spille klogt. Luk hullerne! Spil hinanden! Hun er ingen kær moder men en træner med positive forventninger.

– Jeg kender dem. Jeg har trænet dem i fire år, så jeg har forventninger til hvad de kan. Al snakken med følelserne er noget som foregår bagefter, siger hun hurtigt i mens pigerne scorer i træningskampen.

Og Rikke er en rollemodel for de unge spillere. Kvindesenior fra FC Bella spiller i Sjællandsserien.

– Mine piger kan se mig spille. Så hepper de. Og kritiserer, siger hun med et smil.

Og det er netop fordelen ved en pigeklub. De små piger kan se, at de store, dygtige piger også er netop piger.

– Det er klart en fordel, siger Rikke.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rikke Rosa Eklander Nielsen er spiller og træner i FC Bella. Det skaber også en plads som rollemodel for de unge fodboldpiger. Foto: Kaj Bonne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Finn Lauritzen t.v. og Oli Eyjólfsson er begge aktive i FC Bella med et væld af opgaver. Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top