Det bliver varmere
sne-2018-1.jpg
Vi må se langt efter en hvid jul, i disse globale opvarmningstider.  Foto: Peter Kenworthy.
2020 bliver et af de tre varmeste år nogensinde målt

Ifølge vejrudsigten bliver det mellem 5 og 7 grader i Gladsaxe mellem jul og nytår. Ikke ligefrem en hvid jul.

Og ifølge en ny klimarapport, udgivet af World Metrological Organization (WHO), bliver 2020 da også en af de tre varmeste år nogen sinde målt, og årtiet 2011-2020 det varmeste årti nogensinde målt.

På trods af corona-nedlukning stiger udledningen af CO2 og andre klimagasser nemlig stadig.

– Den gennemsnitlige globale temperatur i 2020 står til at blive omkring 1,2 grader over det præindustrielle (1850-1900) niveau. Der er mindst 20 procents chance for at vi midlertidigt kommer over 1,5 grader i 2024, udtalte WMO ’s generalsekretær, Petteri Taalas, i forbindelse med udgivelsen af rapporten.

På vej mod tre grader
FN’s årlige Emission Gap Report, der blev offentliggjort sidste uge, siger at verdens samlede globale klimagasudledninger skal reduceres markant inden 2030, hvis vi skal holde os under de 1,5-2 grader som er målet med Parisaftalen, som 195 lande har underskrevet.

I stedet er vi på vej mod mindst en 3 graders stigning, og 2020 ser ud til at blive et af de varmeste år nogensinde målt.

De globale udledninger er vokset med 1,4 procent siden 2010, men vi kan stadig nå at vende udviklingen, og holde os under en 2 graders stigning, hvis vi handler nu, siger FN. Men vi skal blandt andet mindske vores forbrug, samt ændre vores diæt og rejsevaner – især i rige lande som Danmark.

En 3 graders stigning vil blandt andet føre til masseudryddelse og gøre store dele af verden ubeboelig, siger FN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top