Pesticidstof i drikkevandet
Novafos-2.jpg
Foto: Peter Kenworthy.
Novafos har fundet trifluoreeddikesyre i drikkevandet. Man kan dog trygt drikke vandet, siger forsyningsselskabet

Ifølge Styrelsen for Patienssikkerhed er stoffet ikke sundhedsfarligt i de koncentrationer, som Novafos har målt. Forbrugerne kan derfor fortsat trygt drikke vandet fra Novafos, siger vandforsyningsselskabet i en pressemeddelelse.

– Ud af de 76 nye stoffer har vi påvist ét nyt stof, trifluoreddikesyre (TFA) i drikkevandet fra fem vandværker. Det drejer sig om Marbæk Vandværk, Femhøj Vandværk og Skovsognets Vandværk i Frederikssund Kommune, Ølstykke Vandværk i Egedal Kommune og Ermelundsværket i Gentofte Kommune. Stoffet stammer ifølge Miljøstyrelsen med stor sandsynlighed fra kølemidler, der anvendes i klimaanlæg, køleanlæg og varmepumper, udtaler vicedirektør og vandchef i Novafos, Bo Lindhardt.

– Der kan godt forekomme lave spor i Gladsaxe, fordi man importerer vand til kommunen fra Gentofte og Sjælsø, fortæller Bo Lindhardt til Gladsaxe Bladet.

Der er dog endnu ikke fastsat en specifik sundhedsmæssig grænseværdi for TFA i drikkevand, siger Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Men intet tyder på, at der er en sundhedsrisiko, tilføjer man på baggrund af en massescreening af grundvandet, hvor der også er der gjort fund af TFA i prøver fordelt over hele landet i ni ud af ti af boringerne.

TFA er på Miljøstyrelsens bruttoliste over pesticidstoffer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top