Borgernært demokrati
Debat_web.png
I Gladsaxe Bladet d. 12. maj var der en spændende baggrundsartikel under overskriften: “Hvad sker der med Bagsværd Hovedgade 99?”. Artiklen beskriver de mange holdninger til det nye byggeprojekt ved Bagsværd Hovedgade 99, hvor Irma, Cykelkrogen, Matas og Profil Optik ligger. Status er, at Gladsaxe Kommunes Økonomiudvalg nu behandler projektet og en lokalplan, som måske […]

I Gladsaxe Bladet d. 12. maj var der en spændende baggrundsartikel under overskriften: “Hvad sker der med Bagsværd Hovedgade 99?”. Artiklen beskriver de mange holdninger til det nye byggeprojekt ved Bagsværd Hovedgade 99, hvor Irma, Cykelkrogen, Matas og Profil Optik ligger.

Status er, at Gladsaxe Kommunes Økonomiudvalg nu behandler projektet og en lokalplan, som måske vil gøre det muligt at lave et nyt stort byggeri på grunden rundt om det eksisterende højhus.

Byggeprojektet illustrerer dermed den måde, som mange kommuner ledes på. Borgerne bliver ikke for alvor spurgt om, hvad de gerne vil have, når der skal besluttes noget. Borgermøder er fine, men det er valgfrit for kommunen, om den vil ændre noget.

I Nye Borgerlige mener vi, at politikere og forvaltningen i langt højere grad skal lytte til danskerne. Det bør foregå via bindende folkeafstemninger også om lokalt vigtige emner.

Man kan fx sende projektforslaget og lokalplanen for Bagsværd Hovedgade 99 til en bindende afstemning blandt borgerne i Bagsværd, så kan de selv beslutte, hvordan deres by og nærområde udvikler sig. På den måde styrker vi nærdemokratiet og i sidste ende folkestyret.

2 kommentarer om “Borgernært demokrati”

 1. S. Christensen siger:

  Jeg stiller blot et enkelt spørgsmål til Nye Borgerlige, er det kun lokalplaner der skal sendes til binderne afstemning eller hvis det virkelig skulle handle om inddragelse og demokrati, så burde det vel være “næsten” alle beslutninger i byrådet der skulle sendes ud til afstemning, på en eller anden måde får de fleste en påvirkning på borgerne. Når den tanke tænkes, virker det jo håbløs, derfor vælger vi et byråd og giver dem mandat til at træffe beslutninger, som borger har vi mulighed for at komme med input via. høring osv. men hvis alt skulle til en afstemning ville det ende som et cirkus.

 2. Hej S. Christensen

  Det er klart, at alting ikke kan sendes til afstemning, der må være en bagatelgrænse. Men når man fx vil lave større byggerier eller omprioritere kernevelfærd, så må det være rimeligt, at man spørger borgerne direkte.

  Tag fx letbanen, som har været diskuteret meget i Gladsaxe, der formodentlig vil påføre vores kommune et økonomisk tab. Var det ikke smartere, at borgerne selv fik lov til at vælge? Bliver demokratiet ikke mere levende, når man spørger borgerne og lader dem tage ansvar?

  I Nye Borgerlige mener vi, at mange af de samfundsproblemer, vi har i dag, simpelthen skyldes, at borgerne aldrig bliver spurgt. Det vil vi gerne lave om på!

  Med venlig hilsen

  Kristian Tørning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top