Giftrester i Gladsaxes drikkevand
Vand-fra-vandhane-COLOURBOX3830599.jpg
Foto: Colourbox.
Siden 2016 er der fundet rester af gift i 88 procent af drikkevandsboringerne i Gladsaxe Kommune, viser ny opgørelse

Rent drikkevand direkte fra undergrunden er en unik ressource, som danskerne har nydt godt af i generationer. Desværre er det truet af sprøjtegifte, og i de senere år har næsten alle kommuner fundet rester af gift i vandværkernes drikkevandsboringer. Og her er Gladsaxe Kommune ingen undtagelse, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

I perioden 2016 til september 2021 har vandværkerne undersøgt 17 aktive drikkevandsboringer i Gladsaxe Kommune. Her er der fundet sprøjtegiftrester i 15 af boringerne svarende til 88 procent – heraf 2 over grænseværdien.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget på baggrund af tal fra et helt nyt udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter deres målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.

Flere giftrester end nogensinde
Det nye udtræk viser samtidig, at der aldrig før er fundet så mange giftrester i de danske vandværkers drikkevandsboringer som i år.

I alt er der konstateret pesticidfund i næsten to tredjedele af målingerne fra i år, og i 14 procent af prøverne er grænseværdien overskredet. Der er dog stor forskel på, hvor stor en andel af drikkevandsboringerne der er pesticidfund i.

I København, Frederiksberg, Albertslund og Hvidovre er der, ifølge Danmarks Naturfredningsforenings drikkevandskort, fundet sprøjtegift i 100 procent af kommunes drikkevandsboringer, mens der i Lemvig og Odsherred kun er fundet i 4 procent af boringerne.

Når vandværkerne finder giftrester i drikkevandsboringerne, bliver der målt, hvor meget gift der er i vandet. Hvis mængden af gift overstiger grænseværdien, er vandet uegnet som drikkevand og ender derfor ikke i vores vandhaner, medmindre vandværkerne er tvunget til at fortynde det forurenede drikkevand, pointerer Danmarks Naturfredningsforening.

Tallene fra 2016-2019 er taget fra den årlige opgørelse fra GEUS, der er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top