Ejendomsmægler bekymret over ny arkitekturpolitik
Nybyggeri-Søborg-Hovedgade.jpg
Foto: Peter Kenworthy.
Ricco Clausen mener der er for mange krav til byggeri i ny arkitekturpolitik

Byrådet besluttede med budgetaftalen for 2020-2023 at der skulle ske en såkaldt revitalisering og konkretisering af kommunens arkitekturpolitik, der er ti år gammel. Byrådet vedtog i september at sætte forslaget til en ny arkitekturpolitik i offentlig høring i fem uger, hvor borgmester Trine Græse (A) sagde at den nye arkitekturpolitik har fokus på at skabe en god by for mennesker.

Det er dog ikke alle der er lige så begejstrede.

Hvis man skal have godkendelse til at bygge eller bygge om, og har overholdt lokalplanen og alle tekniske krav til byggeri, brandsikkerhed og tilgængelighed, skal man i Gladsaxe leve op til 48 yderligere krav – sådan bliver det, hvis byrådet godkender det forslag til den nye arkitekturpolitik, siger ejendomsmægler Ricco Clausen, som ejer danbolig Søborg, Bagsværd og Buddinge.

– Udkastet til arkitekturpolitikken er en helt klar om’er. Hvis politikerne vedtager arkitekturpolitikken, giver de reelt en blankocheck til forvaltningen til at de kan afvise alt hvad der ikke lige passer ind i deres verden. For med den nye arkitekturpolitik kan kommunen nægte godkendelse til et projekt, hvis blot ét ud af de 48 designprincipper ikke er opfyldt uanset om man søger tilladelse til at opføre et hus, to rækkehuse eller en helt ny bydel, tilføjer Ricco Clausen.

Han frygter ligeledes, at sagsbehandlingstiden stiger yderligere, hvis alle byggerier skal vurderes efter en omfattende liste af subjektive krav, fortæller han.

– Se bare på forløbet omkring Bagsværd Hovedgade 99. Det er et pinligt eksempel på, hvor galt det kan gå, tilføjer Ricco Clausen.

3 kommentarer om “Ejendomsmægler bekymret over ny arkitekturpolitik”

 1. Frederik Juul siger:

  Kære Ricco.
  Jeg har netop nærlæst Gladsaxes Arkitekturpolitik.
  Det er rigtigt at der indgår 48 design retningslinjer.
  Det er rigtigt at forvaltningen kan henvise til disse i deres behandling.
  Disse design retningslinjer afspejler stort set kravene i Københavns arkitekturpolitik, der gennem de seneste årtier har løftet bymiljøet til utallige niveauer over Gladsaxes.
  København har gennemgået transformationen til den “Generøse by” hvor det byggede miljø biddrager til borgeren og bylivet.
  Jeg forstår at du som udvikler har en meget kort horisont på din investering og interesse.
  Men transformationen af København til den generøse by er interessant nok det der har drevet de høje ejendomspriser i København, og rummer et stort udviklingspotentiale.
  Transformationen er det der har sikret Nørrebro en placering som det mest attraktive bykvarter i verdenen.
  Her ligger Gladsaxes kvarterer og roder langt langt nede af listen.
  Her og nu projekter som det ønskede projekt på Bagsværd Hovedgade 192 er ikke det Gladsaxe har brug for.
  Det er retningslinjer for Arkitektur politik.

 2. Ricco Clausen siger:

  Kære Frederik.

  Det er din mening, og den har du selvfølgelig ret til at have.

  Jeg er ikke enig i noget af det du skriver og håber på, at politikerne kan se argumenterne for at ændre retningen i forhold til forslaget.

  Projektet på Bagsværd Hovedgade har intet med den nye arkitekturpolitik at gøre, men her ønskes der blot at følge en over 70 år gammel lokalplan.

  Nu ved jeg ikke hvor du har din viden om min interesse som udvikler. Går ud fra det er noget du selv opdigter ud fra fordomme om udviklere. Min personlige interesse som udvikler har noget mere indhold end den du beskriver. Du er altid velkommen til at kontakte mig, så kan jeg fortælle dig mere om det.

 3. Lene Svendborg siger:

  🌿 ARKITEKTURPOLITIKKEN HAR ET FORMÅL!
  Kære Ricco Clausen!
  Du udtaler følgende:
  “Udkastet til arkitekturpolitikken er en helt klar om’er. Hvis politikerne vedtager arkitekturpolitikken, giver de reelt en blankocheck til forvaltningen til at de kan afvise alt hvad der ikke lige passer ind i deres verden. For med den nye arkitekturpolitik kan kommunen nægte godkendelse til et projekt, hvis blot ét ud af de 48 designprincipper ikke er opfyldt uanset om man søger tilladelse til at opføre et hus, to rækkehuse eller en helt ny bydel” – citat slut.

  🌿I Lokallisten er vi noget uforstående overfor denne udtalelse. Nu er det jo kommunens borgeres interesse som forvaltningen varetager. Det er jo netop formålet med den nye arkitekturpolitik – at Gladsaxe kommune i langt højere grad end tidligere kan styre, i hvilken retning vi og borgerne ønsker, at vores byer udvikles. Det har i alt for lang tid været developere der har sat retningen – resultaterne af det ser vi flere steder i kommunen – og det er langt fra alt der er værdsat af borgerne.

  🌿 Nu er der endelig vilje til, at få strammet op på, hvem det er, der bestemmer hvordan vores byer skal se ud. I Lokallisten havde vi gerne set en endnu mere konkret ordlyd i arkitekturpolitikken – særligt i forbindelse med bevaring af ældre og ofte smukke bygninger – bygninger der fortæller vores historie og huser vores kulturarv. Vi glæder os til at læse alle høringssvarene og vi håber, at der vil blive lyttet til svarene, inden den endelige vedtagelse af arkitekturpolitikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top