Går for langsomt
Vindmøller-og-tankskib-taget-fra-Charlottenlund-Fort.jpg
Foto: Peter Kenworthy.
Der skal flere vindmøller og solceller til hvis vi skal reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, mener Dansk Energi

10 kommuner har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden sidste kommunalvalg. Det viser Dansk Energis nye klimabarometer, som i år fokuserer på udbygning af grøn energi på land. Ringkøbing-Skjern Kommune indtager 1. pladsen, mens 9 af 10 kommuner på top-ti-listen ligger i Jylland.

Men ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land. Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt, skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse.

– Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, Kristine Grunnet.

KL vil også have flere vindmøller
Også hos Kommunernes Landsforening (KL) vil man gerne have sat turbo på vindmøller og solcelleanlæg.

– Etablering af landvindmøller er næsten gået i stå. Det skyldes manglende placeringsmuligheder og voldsomt stigende borgermodstand. Klimakrisen kalder på, at vi hurtigst muligt får vendt den udvikling. Hvis der skal sættes mere vedvarende energi op på land, så kræver det, at rammerne ændres markant for landvindmøller og solceller, siger Birgit S. Hansen, der er formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

KL fortæller at man ønsker at indgå en bindende rammeaftale med Folketingets partier om, at kommunerne i fællesskab bidrager til Folketingets fastsatte mål for landbaseret vedvarende energi i 2030.

I Gladsaxe Kommune – hvor der ikke er ret meget plads til vindmøller – ligger der, ifølge Erhvervsstyrelsens vindmøllekort, ingen vindmøller. Der ligger dog nogen få møller nær vandet i nærheden af København, samt flere hundrede på resten af Sjælland.

I Gladsaxe Kommunes udkast til handleplan for Grøn Omstilling kan man læse, at det er et delmål at elforbruget i Gladsaxe i 2030 er 100 procent baseret på vedvarende energi. Dette skal blandt andet sikres ved etablering af solcelleanlæg.

Der var sidste år omkring 500 solceller i Gladsaxe.

Andelen af lokalt produceret vedvarende energi i de kommunale ejendomme udgjorde, ifølge Gladsaxe Kommunes energiregnskab 2020, 0,93 procent af det samlede energiforbrug i 2020, og 0,87 procent korrigeret for corona-lukninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top